• DOLAR 32.597
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2500.14
  • ...
İzmir`de HDP/CHP ittifakı (mı?)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber/Analiz

Partiler arasında ‘en fazla oy geçişinin olduğu seçim` olarak tarihe geçecek olan 24 Haziran seçimlerinde HDP`nin Kürt coğrafyasında ciddi bir kayıp yaşaması, buna rağmen barajı rahatlıkla aşması konuşulan/tartışılan başlıklardan biri. Bir kesim barajı aşmış olma gerçekliğini CHP`nin verdiği desteğe bağlarken bir kesim de Batı`dan HDP`ye bir yönelim olduğu iddiasında. Peki durum ne?

CHP`nin kalesi sayılan İzmir`in son 2 dönem milletvekili seçimlerini değerlendirdiğimizde ortada bir oy geçişinin olduğu çıkıyor.

Örneğin 1 Kasım`da CHP`nin 1 milyon 264 bin oy aldığı İzmir`de yakaladığı oy oranı  %46,76…  24 Haziranda CHP oy arttırmak bir yana İzmir`de ciddi bir düşüş yaşıyor.

Artan seçmen sayısına rağmen CHP`nin kendi kalesinde  1 milyon 202 bin oy alması ve  bir önceki seçime göre 62 bin seçmen kaybetmesi başarısızlık olarak yorumlanıyor.

CHP`nin oy oranının en güçlü olduğu İzmir`de  %41.4`e gerilemesi ile HDP`nin oy artışı bir çelişki midir bir işbirliğinin kanıtı mıdır verilerle ortaya koymaya devam ediyoruz.

İzmir`de 24 Haziran seçimlerinde %11.5`lik dilime geçiş yaptı. HDP bu şehirde 100 bin oy arttırdı.  1 Kasım seçimlerinde 233.520 oy alan HDP son seçimde 333.786 oy elde etti.

“Oy kullanan seçmen sayısı yaklaşık olarak 150 bin kişi arttığı halde CHP`nin yeni seçmen kazanmak bir yana var olan eski seçmenlerinden 62 binin desteğini kaybetmesi bir işbirliği olduğunun delili değil midir?” haklı ve yerinde bir sorudur.

Bir başka soru da şu: “1 Kasım`da da CHP`nin HDP`ye verdiği bir destek vardı, verilen desteğin oranını tam olarak kestirmek ne derece mümkün?”

Oldukça haklı bir soru zira hem Haziran hem de Kasım seçimlerinde CHP parti yöneticileri bile kendilerinin HDP`ye oy verdiğini açıklamışken net oransal bir veriye nasıl ulaşılabilir. Net bir ölçüm aracı olmasa da Demirtaş`ın Cumhurbaşkanı adayı olduğu 2 dönemin oy oranlarının ele alınması da bir fikir verebilir. Örneğin 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaşın % 7,98 oy aldığı Demirtaş`ın oy oranının 24 Haziran`da  %6`ya inmesi yukarıdaki verilere eklenirse tablo biraz daha netleşir.

CHP`nin İzmir seçmeni Cumhurbaşkanlığı oylamasında kendi adayına neredeyse tam destek sunarken milletvekilliği seçiminde hatırı sayılır (HDP`nin İzmir oylarının dörtte biri kadar) bir oy almıştır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir