• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
ABD Kongresi göçmen sorunu için harekete geçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON - (AA) ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, ülkede gündem olan yasa dışı göçmen krizine ilişkin bir grup milletvekili ile birlikte ABD Kongresi'nde basın açıklaması düzenledi.

ABD'ye yasa dışı giren göçmen ailelerin çocuklarının ellerinden alınmasıyla ortaya çıkan görüntülerin herkesi rahatsız ettiğini anlatan Ryan, sorunun en kısa sürede çözülmesi için Kongrenin üzerine düşeni yapacağını söyledi.

"Aileleri bir arada tutacağız"

Ryan, "Ailelerin bölünmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Göçmenlik yasalarımızı savunurken, bir yandan da aileleri bir arada tutacak adımları atacağız." değerlendirmesini yaptı.

Yarın Temsilciler Meclisine gelecek bir yasa tasarısıyla ailelerin bölünmemesini sağlamak yönünde bir adım atmaya çalışacaklarını belirten Ryan, girişimin yasaya dönüşeceğine inandığını ifade etti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, göçmen yasalarının değiştirilememesi konusunda bir kez daha Demokratları suçladı.

Trump, Demokratları suçladı

Donald Trump, "Bu Demokratların suçudur. Bize, düzgün bir göçmen yasası yapmak için gerekli sayıda oyu vermeyecekler. Onlar sınırların açık olmasını istiyor ki bu da korkunç suçları doğuruyor. Cumhuriyetçiler güvenlik istiyor. Ben de bu arada bazı şeyler üzerinde çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Dün ABD Kongresi'ni ziyaret ederek her iki partinin önde gelen isimleriyle görüşen Trump'ın bugün Beyaz Saray'da yine parti liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Çoğunluğu Latin Amerika ülkelerinden gelip ABD'ye yasa dışı olarak girerken sınırda yakalanan ebeveynlerinden alınan çocukların kaldığı Teksas'taki tesislerden biri geçen hafta sonu ilk kez görüntülenmişti. Amerikan kamuoyunda sert tartışmalara neden olan tesisler, özellikle ailelerinden ayrılan çocukların dramını gözler önüne sermişti.

Teksas eyaletinin güneyinde yer alan tesislerden birine giren kameralar, yüzlerce insanın yaş ve cinsiyetlerine göre tel örgüden yapılmış ayrı "kafesler" içinde tutulduğunu tespit etmişti.

2 bin çocuk tutuluyor

Beyaz Saray'da önceki gün düzenlenen basın brifinginde gündemi değerlendiren ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, nisan-mayıs aylarında ABD'ye yasa dışı olarak getirilen yaklaşık 2 bin çocuğun söz konusu tesislerde tutulduğunu açıklamıştı. Nielsen, basına yansıyan görüntülerin aksine bu çocuklara iyi bakıldığını, sağlık durumlarının yerinde olduğunu öne sürerek şartları uygun olanların iltica başvurusunda bulunabileceğini dile getirmişti.

Trump ise ülkeye gelen yasa dışı göçmenler konusunda "ABD, bir göçmen kampı olmayacak, mülteci toplama tesisi de olmayacak. Avrupa'da ve diğer yerlerde neler olduğuna bir bakın; bunun ABD'ye de olmasına izin veremeyiz, en azından benim gözetimimde." şeklinde konuşmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir