• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
Sultangazi esnafı: Yapılan kaldırım bizleri mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sultangazi ilçesinde yıllardır esnaflık yapan vatandaşlar, yapılan kaldırımın genişliği ve bununla beraber araç park etmek için yer ayrılmamasına tepki gösterdi. Esnaf, yanlış kaldırım çalışmaları nedeniyle müşteri kaybettiklerini ve bu sebepten dolayı işletmelerini küçültme yoluna gittiklerini söyledi.

2005 yılından bu yana burada esnaflık yapan Tuncay ilbasan, Bugüne kadar mümkün mertebe iş yerlerini büyüterek kadroyu genişlettiklerini fakat son yapılan uygulamayla hem kadrosunu hem de işletmesini küçültme yoluna gittiğini söyleyerek, yapılan yol çalışmalarından ötürü belediyeden şikâyetçi olduklarını dile getirdi.

"Personel çıkarmak zorunda kalıyoruz"

İlbasan "Burası yapılırken daha inşaat halinde iken esnaf ziyareti yapan belediye başkanı ile görüşerek esnafın bu yapılana karşı çıktığını söyledim. Sultangazi'nin gözbebeği olan Cebeci yolunu şuan öldürmüş durumdalar. Farklı siyasi partilerin anket yaparak aldıkları sonuçlara göre esnaf yüzde yüz karşı çıktığı görüldü. Büyükşehir Belediyesine bizim adımıza imzaları gitmiş ve bunu esnafın istediğine dair bilgi gitmiş. Buna dair varsa bir delilleri getirsinler, ben dükkânı kapatır giderim. Şu anda hem personel azaltıyoruz hem de mekânı küçültmek zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

İşsizlik sıkıntısı çektiklerini ve bundan sonra da daha da fazla bu sıkıntının devam edeceğini belirten İlbasan "Müşterilerimiz araçlarını park edecek yer bulamıyor. Her türlü mağdur olmuş durumdayız. Araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz. Mecbur kalıp kaldırıma park edince de zabıta gelip kaldırmamızı istiyor. Zabıta müdürü bizzat gelerek aracımızı kaldırmamızı, farklı bir yere park etmemizi istedi. Ben de başka bir yer olmadığını dile getirdim. Bana farklı bir yer söyleyin oraya çekeyim. Çözüm bulmadan sadece aracı çekmemi istiyor." dedi.

"Rızkımıza engel olunuyor"

İlbasan konuşmasına şu şekilde devam etti: "Esnaflarla yaptığımız görüşmeler sonucunda bulundukları caddenin arka tarafında bir alışveriş merkezinin inşa edildiği, bu sebepten ötürü yolun oraya verildiğinin bilgisini aldık. Yani alışveriş merkezine müşteri çekmek için burayı tek şeride düşürüp otobüsleri diğer caddeden geçiriyorlar. Rızkı veren Allah'tır. Hepimiz rızkımızı yeriz fakat bilinçli bir şekilde rızkımız kesiliyor. Çünkü buraya gelecek müşterinin yolunu kesti. Bizim mağduriyetimiz bu sene başladı. Yakınımızda taş ocakları çalışıyor ve buralar toz toprak içerisinde kalıyor. Belediye birkaç araç su gönderip buraları yıkatması gerekirken, esnafın dükkânına tost toprak doluyorken onu düşünmüyor, tutup buraya kaldırım yapıyor. Bu sebepten dolayı mağdur olmuş durumdayız. Eğer bizim dükkanlarımızı kapatmak istiyorsan gelip direk kilidi vursun ama bu şekilde bize davranmasın."

Yapılan geniş kaldırımın sadece bir kısım esnafı etkilediğini söyleyen İlbasan, " Eğer kasıtları varsa direk gelip söylesinler ama bu şekilde davranmasınlar.  Biz burada lokanta işletiyoruz, yemek yemek isteyenler gelip 5 dakika oturamıyor, çünkü aracını park edecek hiçbir yer bulamıyor." ifadelerine yer verdi.

"AVM için yolu değiştiriyorlar"

2003 yılından beri esnaflık yaptığını söyleyen Recep Aybak, "2003 yılından bu yana işlerimiz gayet güzeldi. Ama son zamanlarda yapılan bu çalışmalardan dolayı bizim işlerimiz gitgide düşmeye başladı. Belediye Başkanının yapmış olduğu esnaf ziyaretlerinde kendisiyle görüşerek bu işin bu şekilde olmayacağını, tek şeride düşürülen yolun çift şerit olarak devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Belediye başkanı da bize her şey daha güzel olacak diyor fakat hiç güzel bir şey olmuyor. Ne araçlarımızı park edebiliyoruz ne müşterilerimiz durabiliyor ne de bu durumdan halk memnun. Bütün sokakları kapatmışlar, belediyeden tek isteğimiz eski haline dönmesi, en azından gidiş gelişlerin devam etmesi ve kapalı olan sokakları açılması. Bunun haricinde hiçbir şey istemiyoruz. Arka tarafa AVM yapmışlar bütün yolu da o tarafı vermişler. Bizim caddelerimiz gidiş gelişliydi. Son zamanlarda yapılan çalışmayla caddeyi pazartesiden itibaren tek yöne düşürecekler. Biz buna karşıyız. Eğer caddeyi tek yöne düşürürse ekmeğimizi tamamen kesmiş olur. Buradaki amaç insanları AVM'ye yönlendirmek. Peki biz ne yapacağız, bizim kapatıp gitmemiz mi gerekiyor." diyerek tepkilerini dile getirdi.

15 yıldır Sultangazi ilçesinde ikamet ettiğini söyleyen Kenan Türkoğlu ise yapılan çalışmalardan şikâyetçi olarak şunları dile getirdi:

"Buranın en büyük özelliği bu caddeydi. Caddenin gidiş- geliş olması çok hoşumuza giderdi. Git gide araçlar ve trafik artıyor. Bize yol lazımken tam tersi yapılarak yolumuz daraltılıp kaldırım genişletiyor. Bununla birlikte yolların giriş çıkışını karşılıklı olarak kapattılar. 4-5 sokaktan sadece biri açık. İnsanlar karşıdan karşıya geçmek isterken birbirleriyle kavga ediyor.  Bize yol lazımken 20-30 sene öncesine dönülüyor. Otobüs bu caddeden evimin önünden geçiyordu. Alıp ta arka caddeden geçiriyorlar. Benim ayağımın dibindeki otobüsü neden ta uzaklara götürüyorsun? Biz bunu istemiyoruz eski sistemi istiyoruz."

Esnaftan İhsan Yavuz ile Özcan Altun ile Cengiz Uymak da park sorununun çözülmesini ve caddenin çift yönlü olarak devam etmesi gerektiğini dile getirdi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir