• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
Diyarbakır`da Ramazan Bayramı heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan Bayramı'nın heyecanıyla güne başlayan Diyarbakırlılar, bayram namazlarını kılmak için tarihi camilere akın ettiler. Bayramın, İslam ümmetinin vahdetine vesile olmasını dileyen vatandaşlar, namaz sonrası bayramlaştılar.

Diyarbakırlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren İslam dünyasının 5'inci harem-i şerifi olan tarihi Ulu Camii'ni doldurdular.

Kılınan bayram namazının ardından cemaate hutbe veren Ulu Camii İmam Hatibi Osman Yağmur, bayramın bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni etti. 

Yağmur, "Bizler bu bayrama oruçlu günlerden, bereketli iftarlardan, uykusuz sahurlardan sonra ulaştık. Ramazan boyunca sadece Rabbimizin rızasını kazanabilmek umuduyla nefsimizle mücadele ettik. İmsakla başladığımız sabır imtihanını iftarın sevinciyle tamamladık. Teravihin birlik ve beraberliğinden, sadaka ve infakın serinliğinden nasibimizi aldık. Kur'an tilavetiyle ruhlarımızı besledik. Mukabelelerle on dört asır öncesine giderken okuduk, düşündük, ibret ve istikamet edindik. Ramazan sayesinde az ile yetinmenin ve paylaşmanın değerini bir daha kavradık. Nihayet ömür yolculuğumuzun en kıymetli duraklarından biri olan bayrama kavuştuk. Bugün Rabbimizin eşsiz ikramına şükretme, huzur ve mutluluğumuzu paylaşma zamanıdır." dedi.

"Bayram, iftarla gelen armağandır"

İslam'ın insanlığa rahmet olan değer ve ilkelerini, Müslüman olmanın şeref ve sorumluluğunu bayramlarda bir kere daha derinden hissettiklerini dile getiren Yağmur, şunları söyledi:

"İmsakla nefsinin zaaflarına uzak duran müminler için bu bayram iftarla gelen armağandır. Bayram, maddi ve manevi bir arınmanın ardından fıtrata dönüş, öze yöneliştir. Bayram ibadettir, selâmdır, duadır, sıla-i rahimdir, ülfettir, kardeşliktir. Bayram, dünya telaşından kimi zaman ihmal etiğimiz büyüklerimizi, akrabalarımızı, dostlarımızı ve komşularımızı hatırlamaktır. Bayram, yetimlerin başını okşama, kimsesizlerin kapısını çalma, muhtaçların yüzünü güldürme, hastalarla hemhal olma zamanıdır. Bayrama sevinçle ulaşan her mümine, bu sevinci elinden geldiğince yaymak ve yaralı gönüllere merhem olmak yaraşır. Aziz kardeşlerim! Ramazan'ı fırsat, bayramı mükâfat bilelim. Birbirimize soframızı açtığımız gibi gönlümüzü de açalım. Küskünlüklere ve dargınlıklara son vererek güven ve samimiyet köprüleri kuralım. Önce biz adım atalım, gelmeyene gidelim, aramayanı arayalım. Kine, öfkeye, hasede, fesada sırtımızı dönerek birbirimize sarılalım."

"Bu bayram anne babalarımızın duasını alarak, cennete açılan kapılardan geçelim"

Son olarak Yağmur, "Gelin, bu bayram anne ve babalarımızın duasını alarak cennete açılan kapılardan geçelim. Acısıyla tatlısıyla hayat imtihanını birlikte yüklendiğimiz eşlerimizin gönlünü yapalım. Yavrularımızı sevindirip ailemiz için emek vererek Allah'ın rızasına erişelim. Hususi davetiyle genç yaşlı, çocuk büyük, kadın erkek, zengin fakir, evli bekâr bütün müminleri bayram sabahı bir araya getiren sevgili Peygamberimize salât ve selâm gönderelim. Bayram namazıyla bütünleşmekten, bayram hutbesiyle aydınlanmaktan ve bayram tekbiriyle tazelenmekten ümmetinin hiçbir ferdini mahrum bırakmayan Peygamberimiz gibi, biz de milletimiz ve ümmetimiz için çaba sarf edelim. Silahların gölgesinde bayram sevincini yaşayamayan, zulüm ve baskı altında inlerken imsakla iftarı ayırt edemeyen nice kardeşimizin kurtuluşu için yüce Rabbimize dua edelim." şeklinde konuştu.

Bayram namazının ardından vatandaşlar, camide birbirleriyle bayramlaştılar. (Emrah Deniz - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir