• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Kabirler ziyaretçi akınına uğradı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan bayramını hayatını kaybetmiş yakınlarından uzak geçirecek olanlar kabirlere akın ederek dua etti, fatihalar okudu.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da, Ramazan Bayramı öncesi arife gününde ikindi saatlerinden itibaren başlayan mezarlık ziyaretlerinde yakınlarını kaybeden birçok vatandaş mezarlıklara akın etti.

İkindi namazının ardından Bediüzzaman Said-i Nursi Aile Mezarlığına gelen birçok vatandaş, mezar başlarında Kur'an-ı Kerim okuyup, dua etti.

Kabir ziyaretine gelen vatandaşlardan kimi kabir başlarında Yasin-i Şerif okurken, bazı vatandaşlar kabirlerin etrafında temizlik yaparak mezarlıkları suladı.

Mezarlığa gelerek hayatını kaybeden yakınının mezarını temizlediğini söyleyen Mustafa Ağaç, "Atalarımızdan kalan bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Geldik mezarlıkları temizledik, çiçekleri ektik, temizliğini yaptık. Bütün vatandaşlarımız duyarlıdır ama bu konuda belediyemizde biraz daha duyarlı olsa daha iyi olur. Suları kovayla taşıyoruz. İnşallah bayramdan sonra buraya çeşme yapacağım. Herkes ölülerine sahip çıkıyor. Yarın burası yine yoğunlaşacak, millet gelip ölülerini yâd edecek. Ruhlarına fatiha okuyacak. Çünkü hepimiz de buraya geleceğiz." dedi.

Belediyenin mezarlıkların etrafında oluşan yabani otların temizliğini yapmadığını ifade eden Serdar Kara, "Yabani otlar kurumuş belediyenin çalışmalarından biz memnun değiliz. Bugün şehir dışından il dışından vatandaşlarımız geldiği zaman bu manzarayla karşılaşmaları hiç iyi olmuyor. Doğru düzgün bir yeşil ortamı yok. Hiç olmazsa temizliği yapılır ama bu da fazla yapılmıyor. Temizliğidir, bakımıdır, sulamasıdır... Hepsini yaptık." ifadelerini kullandı.

"Örf ve adetler yok oldukça insanların birbirlerine bağlılığı yok oluyor"

Erkan Çömlekçi, "Arife günü özellikle ikindiye yakın ölüler ziyaret edilir. Onlardan helallik alınır. Ruhlarına fatiha okunur. Tabi bunlar yeni nesille de bu örneği teşvik etmek gerekir. Bunlar çok önemli örf ve adetlerdir. Biz canı gönülden istiyoruz ki yeni nesil de bu örf ve adetleri devam ettirsin. Bu örf ve adetler yok oldukça tabi ki insanların birbirlerine olan bağlılığı yok oluyor. İnsanların en çok birleştiği yerlerde ya hastanenler ve mezarlıklardır." şeklinde konuştu.

Mardin

Her bayram öncesinde olduğu gibi Ramazan Bayramı'nın Arefe gününde Mardin ve ilçelerindeki mezarlıklar kabir ziyareti yapanlarla dolup taştı.

Kızıltepe yeni Mahallede bulunan Şeyh Selim Mezarlığına akın eden vatandaşlar, yakınlarının kabri başlarında Yasin-i Şerif, Fatiha okurken gözyaşı dökerek dua ettikleri görüldü. Bazı vatandaşlar ise yakınlarının kabirleri üzerindeki çiçek ve başuçlarına dikilen ağaçları suladıkları gözlemlendi.

Her bayram öncesi olduğu gibi mezarlıkların girişinde kurulan mini pazardan gofret ve şeker alan vatandaşlar, mezarlık girişinde sıraya giren çocuklara dağıttı.

Bu arada mezarlıkta bulunan bazı çocukların ise ziyaretçilere su satarak bayram harçlıklarını çıkartmaya çalıştıkları görüldü.

"Bizim için lazım olan dünyada yapacağımız salih amellerdir"

Anne babasının kabrini ziyaret ederek kendilerine dua ettiğini belirten Fatma Deniz, "Hepimiz öleceğiz ve bir gün buraya geleceğiz, bundan kaçış yok. Burası hepimizin yeridir. Bizim için lazım olan dünyada yapacağımız salih amellerdir.  İnşallah vefat ettiğimizde amellerimiz iyi olur, anne babamızın yanına gideriz." diye temennide bulundu.

Berat Ertaş adlı çocuk ise dedesinin kabrini ziyaret ederek kendisine dua ettiğini söyledi.

Ailece kabir ziyareti yaptıklarını söyleyen Davut Aslan "Bugün Ramazan ayının son günü olduğundan dolayı akrabalarımızın kabirlerini ziyaret etmeye geldik. Onlara Fatiha okuyup dua ettik. Onları ziyaret ettiğimizde onlarda seviniyor. Allah-u Teâlâ mübarek Ramazan ayı hürmetine bizim ve onların günahlarını affetsin. Sonuçta burası hepimizin geleceği yerdir. Ayet-i kerimede belirtildiği gibi: Her canlı ölümü tadacaktır.  Şimdi biz gelip fatiha okuyoruz; yarın öbür gün biz burada olacağız başkaları gelip üzerimize fatiha okuyacak. Çünkü kabristan hepimizin yeridir. İnşallah Rabbim bizi gelecek senenin Ramazan ayına da yetiştirir." ifadelerini kullandı.

Siirt

Ramazan Bayramı öncesi arefe gününde, gün boyunca bütün mezarlıklar ziyaretçilerle dolup taştı. Hayatını kaybeden yakınlarına bir fatiha okumak için mezarlıklara akın eden Siirtliler, yanlarında aldıkları ikramları, mezarlıkta çocuklara dağıttılar.

Guruplar halinde mezarlıklara gelen vatandaşlar, hayatını kaybeden akrabaları ve yakınları için Kur'an okuyarak duada bulundular. Yakınlarının mezarının başında Kur'an okuyarak, duada bulunan vatandaşların duygulu oldukları gözlemlendi.

Ramazan Bayramı öncesi arefe gününde hayatını kaybeden yakınlarının mezarına gelerek,  Kur'an okuyup, duada bulunan Diyanet-Sen Siirt Şube Başkanı Hamit Evin, bayram öncesi Siirtli vatandaşların arefe günü mezarlıklara gelerek, hayatını kaybeden yakınlarına dua edip, Kur'an okunmasının güzel bir gelenek haline geldiğini belirtti.

Evin, "Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının sonuncu gününde bulunmaktayız. Siirtli vatandaşlar genelde bayramdan bir gün önce, aileler, çocuklarını alıp mezarlığa gelerek hayatını kaybetmiş yakınları başında dua ve Kur'an okumayı güzel bir adet haline getirmiş bulunuyorlar. Bu gün arefe olması dolayısıyla bizlerde ailece yakınlarımızın mezarı başına geldik. Allah yaptığımız ibadetleri ve tuttuğumuz oruçları kabul etsin. Yarın biliyorsunuz bayram, bütün Müslümanların bayramı mübarek olsun, Müslümanlar arasında yaşanan zulüm, kan ve öldürme olaylarının son bulmasını dileyerek, bu bayramın tüm İslam âlemine huzur ve barış getirmesini temenni ediyorum." dedi.

Arefe olması nedeniyle basını ziyaret etmeye geldiğini söyleyen Muhittin Ant, Ramazan bayramının bütün Müslümanlara hayırlı olmasını temenni etti. Kabir ziyaretlerinin Siirt'te bir gelenek haline geldiğini belirten Ant, babasının mezarına gelerek Kur'an okuyup dua ettiğini söyledi.

İlk defa babasız bir bayram geçireceklerini söyleyerek üzüntüsünü dile getiren Ali Başaran, "Ölüm, Allah'ın bir kanunudur. Doğarız, yaşlanırız ve ölürüz. Aslında babamın ölümünden dolayı biz kendi adımıza üzülüyoruz. Fakat babam adına sevinçliyim. Çünkü babam imanlı bir insandı ve İslam için birçok hizmette bulunmuştu. Kendisi imanı çok kuvvetli bir insandı, inşallah yerinin cennette olduğunu düşünüyorum. Bu bayramın bütün İslam âlemin de kan ve gözyaşının durmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu

Van

Van'ın İpekyolu ilçesinde bulunan Garipler Mezarlığı arefe günü dolayısıyla en yoğun günlerinden birini yaşadı.

Öğle namazı sonrası özellikle yoğunluğun kadınlar tarafından olduğu mezarlık ziyareti, ikindi namazından sonra erkeklerin de katılımıyla daha da yoğunlaştı.

Ziyaret esnasında mezarlık çevresi arabalarla dolarken, yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek için mezarlığa akın eden birçok vatandaş, mezar başlarında Kur'an ve Yasin-i Şerif okuyup dualar etti.

Her bayram buraya gelerek babalarının kabrini ziyaret ettiklerini belirten Ali Yalçın, "Dua ettik, yasin suresi okuduk. Bisküvi dağıttık, mezarlığı suladık. Yarın bayram namazından sonra tekrar buraya gelip Yasin okuyacağız." dedi.

Ellerindeki bidonlarla kabirdeki çiçekleri sulayıp, mezarları temizleyen vatandaşlar, her bayram arifesinde mutlaka kabristana geldiklerini ve yakınlarına dua ettiklerini belirtirken, zaman zaman gözyaşlarını tutamadılar. Kabristan ziyareti gelen vatandaş burada bulunan çocuklara kendileriyle getirdikleri bisküvi ve lokum dağıttı. (Hüseyin Sayhar, Mehmet Aslan, Murat Orhan, Yunus Tuğrul-İLKHA)










































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir