• DOLAR 32.482
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2475.713
  • ...
54 bin Suriyeli bayram için ülkesine geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeliler, yıllar sonra Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirebilecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yıllardır bayramı kendi yakınlarıyla geçiremeyen Suriyeliler, bu bayramı yakınlarının yanında geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından yollara düşerek Kilis'e geliyor.

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde sevdikleri ve yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyelilerden yaklaşık 54 bin kişi, sınırdan Suriye'ye geçiş yaptı.

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısına gece saatlerinde gelen Suriyeliler, kendileri için oluşturulan çadırlarda sabahladı.

Sınırda kurulan çadırları tamamen dolduran Suriyeliler, sabah saat 08.00'den itibaren ise kontrollü bir şekilde içeriye alınmaya başladı. Kilis Valiliği'nden randevu alan yaklaşık 74 bin Suriyeli 'den yaklaşık 54 bininin şu ana kadar Suriye'ye giriş yaptığı belirtildi.

Gece saatlerinden itibaren aileleri ile sınır kapısına gelip sıraya giren Suriyeliler, izin belgesi, pasaport ve Kilis Valiliğinin resmi sitesinden aldıkları randevu ile ülkelerine geçiyor. Ramazan Bayramı'nı El-Bab, Azez, Mare, Aktarin ve Çobanbey gibi güvenli bölgelerdeki yakınlarının yanında geçirmek ülkelerine giden Suriyelilerin sayısı ise bir haftada 8 bini buldu.

Valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırdıktan sonra sınır kapısındaki gümrük sahasına alınan Suriyeliler, sabah saatlerinden itibaren sınırda uzun kuyruklar oluşturuyor.

Daha sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünden sonra otobüslerle ülkelerine gönderiliyor.

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sınırda kurulan sağlık merkezinde UMKE tarafından 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlanıyor. Sınır kapısında oluşturulan kontrol noktalarında işlemlerini yaptıktan sonra Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünün ardından ülkelerine geçiyor.

Şu ana kadar yaklaşık 54 bin kişinin ülkesine geçtiği öğrenilirken, bayramda ülkesinde bulunacak olan Suriyeliler, 26 Haziran'dan itibaren yeniden Türkiye'ye dönmeye başlayacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir