• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Dünyamız biliyorsunuz Kuzey ve Güney olmak üzere iki kutba sahip. Fakat ayrıca Doğu ve Batı diyebileceğimiz iki kutbu daha var. Tabi bu kutuplar coğrafi kutup değil; siyasi ve ekonomik iki kutup. Batı kutbunu temsil eden G7 (Yedili Grup) ve Doğu kutbunu temsil eden Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ). Bu günlerde iki kutubun bağlı olduğu grupların yani G7 ve ŞİÖ ‘nün toplantıları var. ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem kendi kutuplarının zirvelerine katıldılar hem de birbirlerine mesaj verdiler.

TRUMP: “RUSYA BU TOPLANTILARDA YER ALMALI, TOPLANTILARIN BİR PARÇASI OLMALI”

ABD Başkanı Donald Trump, G7 Zirvesi'ne katılmak üzere Kanada'ya hareket etmeden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Rusya hakkındaki bir soruya cevap veren Trump, 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından G7'den dışlanan Rusya'nın yeniden birliğe dönmesi gerektiğini ifade etti. Trump, "Rusya bu toplantılarda yer almalı, toplantıların bir parçası olmalı." şeklinde konuştu. Trump'ın bu açıklamasına, Rusya'dan ve G7 üyelerinden cevap geldi. Rusya Devlet Başkanı Basın Sekreteri Dmitri Peskov konuyla ilgili olarak, ülkesinin başka türlü işbirliği platformlarına daha büyük ilgi duyduğunu belirtti.

ALMANYA`YA GÖRE RUSYA'NIN GRUBA YENİDEN DÖNMESİNİN MÜMKÜN DEĞİL AMA

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ise, Trump'ın önerisini destekleyerek, Rusya'nın yeniden gruba dahil edilmesinin "tarafların yararına" olduğu görüşünü dile getirdi. Kanada Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Rusya'nın geri dönüşüne karşı tutumlarının değişmediği ifade edildi. G7 Zirvesi'ne katılan Avrupa Konseyi Başkanı Donal Tusk, birliğin mevcut durumunu korumasının daha iyi olduğunu, çünkü Rusya'nın birliğe yeniden dönme konusuna ilgi göstermediğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Çarşamba günü yaptığı konuşmada, Rusya'nın gruba yeniden dönmesinin mümkün olmadığını, ancak Rusya'yla yoğun diyaloğu sürdüreceklerini kaydetti.

PUTİN`DE TRUMP İLE GÖRÜŞMEYE HAZIR

Öte yandan dün konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yenilenen silah yarışı konusundaki endişelerine katıldığını ifade ederek, bu meselenin kapsamlı bir tartışma ile ele alınması gerektiğini belirtti. Putin, Washington da hazırsa Trump ile bir araya gelmekten memnun olacağını, Avusturya dahil bazı ülkelerin böyle bir zirveye ev sahipliği yapma önerisinde bulunduğunu kaydetti. Putin bu açıklamaları Çin'de Şandong eyaletine bağlı Çingdao kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde yaptı.