• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Otogarlarda bayram yoğunluğu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İdrak ettiğimiz mübarek Ramazan ayının son dilimine girdiğimiz bu günlerde, bayramı sevdikleriyle beraber geçirmek ve sıla-i rahim gerçekleştirmek için memleketlerine giden vatandaşlar, otogarlarda yaşanan yoğunluk ve bilet fiyatlarının pahalılığından şikâyet ediyor.

Otobüs firmalarının şoför ve yetkilileri ise mazot fiyatları, köprü-otoyol ücretlerinin yüksek olması ve bayram arifesinde vatandaşların genelde İstanbul'dan memleketlerine gittikleri için Anadolu'dan İstanbul'a dönüşte müşteri bulamadıklarını ve bu nedenden dolayı bilet fiyatlarının doğal olarak yükseldiğini belirtiyor.

Türkiye'nin en büyük ve en yoğun otogarlarından olan İstanbul Esenler (15 Temmuz) Otogarı'nda bayrama sayılı günler kala memleketlerine dönmek isteyen yolcular büyük bir yoğunluk oluşmasına neden oldu. Günler öncesinden bilet ayırtan yolcular memleketlerine dönecek olmanın sevincini yaşarken, bilet bulamayan vatandaşlarsa otobüs firmalarından ve yetkililerden şikâyet ederek duruma tepki gösterdi.

Öte yandan otobüs firmalarının bayramı fırsata çevirdiklerini belirten yolcular, normal zamanlarda aldıkları biletlere en az yüzde 50 zam yapıldığını buna rağmen bilet bulamadıklarını dile getirdiler.

Bayram öncesinde otogarda yaşanan sıkıntıları İLKHA muhabirine değerlendiren firma yetkilileri ve vatandaşlar, yaşanan sorunların son bulması için yetkili kurumlardan çözüm istedi.

Şehirlerarası bir otobüs firmasında çalışan Mustafa Altuğ, İstanbul'dan Kars'a dolu gidip, oradan gelirken de boş geldiklerini söyleyerek "Artık eskisi gibi bilet bulma sıkıntı olmuyor. Firmalar ek seferler düzenliyor ancak mazot fiyatlarını yüksek olmasından dolayı biletlerde 50 liralık fiyat artışı oldu. Buradan Kars'a bin 600 kilometre yol yapıyoruz ve bu bize en az 5 bin liraya mal oluyor. Biz de masraflarımızı hesaplamak zorundayız." dedi.

Mazot fiyatları biletleri etkiledi

Otobüs firması yetkililerinden Selim Çiftçi, bugünden itibaren bayrama kadar yoğunluk olacağını dile getirerek masrafların ağır olduğunu ve bu sebepten dolayı ek araba çıkartamadıklarını söyledi.

Çiftçi "Daha önce günlük olarak Hatay'a 3 araç gönderiyorduk. Şimdi tek araç yolluyoruz. Masraflarımız ağır, ek araba istediğimizde her sefer için 7 bin lira istiyorlar, bu da bizi kurtarmıyor. Şartlar çok ağırlaştı, mazot aldı başını gidiyor, bunun için bilet fiyatları da yüzde 50 oranında arttı." diye konuştu.

Bayram arifesinde özellikle sınır illerinde yoğunluk olduğunu belirten Gişe Çalışanı Ercan Kaçmaz "Bayramın gelmesi ve üzerine bir de seçimin yapılacak olması yoğunluğun artmasına sebep oldu. Yolcular eğer bilet almak için son günü beklemezlerse bilet bulabiliyor. Ancak son güne bıraktıklarında sıkıntı yaşıyorlar. Biz ek seferler düzenliyoruz fakat ek seferlere de yoğun talep olduğu için yine sıkıntı yaşanabiliyor." şeklinde konuştu.

Bilet artışlarıyla ilgili de konuşan Kaçmaz "Yolcuların bilmediği bir durum var. Ulaştırma Bakanlığının belirlediği bir taban fiyat var. Normal zamanlarda rekabet olduğu için biz bu fiyatların çok altında bilet satıyoruz. Şimdi bayram nedeniyle bu rekabet kalktı. Buna rağmen tavan fiyatlarını aşmadık." ifadelerine yer verdi.

Bayramı fırsata çeviriyorlar

Muş'a seyahat etmek için otogara gelen yolculardan Ahmet Karakoç, "Bayrama gittiğimiz için çok sevinçliyiz, yalnız tüm otobüs firmalarında şikâyetçiyim. Bayramı fırsata çevirerek bilet fiyatlarını 200-250 lira yaptılar. Bu konuyla ilgili tüm yetkililere sesleniyorum. Fırsatçılık yapmasınlar! Ne gerekiyorsa onu yapsınlar." dedi.

Van Erciş'e gitmek için otogara gelen yolculardan Eyüp Kartal, "Bu dönemlerde firmalar fırsat kolluyor. Ben bir ay öncesinden 200 liraya bilet kestim. Bu şekilde insanlar mağdur ediliyor." dedi.

Minik yolculardan Serra Ece Yüksek, Siirt'e gitmek istediklerini ancak bilet bulamadıkları için annesiyle beraber beklemek zorunda kaldıklarını söyledi.

"Şanlıurfa'ya bilet arıyorum ama bulamıyorum." diyen Osman Erişen "Millet mazot fiyatlarından dolayı araç göndermek istemiyor. 90 liralık bilete 170-180 lira istiyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum! Mazot 6 lira oldu. Millet zor durumda, üç günden beridir bilet bulamıyorum." ifadelerini kullandı.

Otogarda otobüs tamirciliği yapan Salim Ergün, "Herkes ağlıyor. Bundan dolayı yaptığım işin parasını da alamıyorum. Bu devirde otobüsçüler 10 lira 20 liranın hesabını yapıyor." dedi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA) 




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir