• DOLAR 32.594
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2513.952
  • ...
Uluslararası Af Örgütünden Rakka Raporu:BİNLERCE SİVİL KATLEDİLDİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ŞAKİR DİREKÇİ- DOĞRUHABER

Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Haziran-Ekim 2017'deki Rakka operasyonunu yönelik rapor yayınladı. Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Rakka operasyonu sırasında sivil kayıplar verildiğini belirterek, ABD, Fransa ve İngiltere'yi sivil kayıpları ve kentteki yıkımın boyutunu itiraf etmeye çağırdı. Raporda, "imha savaşı" tabir edilen operasyonun bilançosunu araştırmak için uzmanların hava saldırılarına maruz kalan 42 alana gönderildiği, 12 siville röportaj yapıldığı belirtildi.

Raporda, koalisyonun sivillere zarar vermemek için hassas davrandığı yönündeki söyleminin doğru olmadığı ifade edildi.

“KALANLAR ÖLDÜ, KAÇMAYI DENEYENLER ÖLDÜ”

Hava saldırılarında 90 kadar akrabasını ve komşusunu kaybeden 4 ailenin incelendiği raporda, Rakkalı sivillerden Münire Hasniş'in "Kalanlar öldü. Kaçmayı deneyenler öldü. Kaçakçılara verecek paramız yoktu. Kapana kısılmıştık." sözlerine yer verildi. Hasniş ailesinin kaçma girişimlerine rağmen, ağustosun ilk 2 haftasında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 18 aile üyesini kaybettiğinin belirtildiği raporda, 9 kişinin koalisyonun hava saldırılarında, 7'sinin DEAŞ'ın döşediği mayınlara basarak, ikisinin ise YPG/PKK'nın saldırısında öldüğü kaydedildi.

BADRAN AİLESİNİN 39 ÜYESİ RAKKA İÇİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda, Esved ailesinin yaşamları boyunca çalışarak elde ettikleri evleri ve iş yerlerini bırakamayacakları için Rakka'da kalmaya karar verdikleri ancak 28 Haziran'da hava saldırısının evlerini yıktığı, çoğu çocuk 8 aile ferdinin öldüğü kaydedildi. Badran ailesinin 39 üyesinin Rakka içinde bir yerden bir yere giderken farklı hava saldırılarında öldürüldüğü aktarılan raporda, Fayad ailesinin ise YPG/PKK ve koalisyonun DEAŞ ile anlaşarak operasyonun sonlanmasından saatler önce yapılan hava saldırısında (12 Ekim 2017) 15 üyesini kaybettiği ifade edildi. Örgüt, hava saldırılarına katılan ABD, Fransa ve İngiltere'ye tarafsız şekilde sivil kayıplarla ilgili iddiaları araştırma, Rakka'daki sivil ölümlerinin boyutunu ve kentteki yıkımı itiraf etmeleri çağrısında bulundu.

MUSUL`DA 10 BİNİN ÜZERİDNE SİVİL KATLEDİLMİŞTİ

ABD`nin 9 Temmuz 2017`de ağır bombardıman sonucu IŞİD`ten ele geçirip girdiği Musul kentine yönelik saldırıda en az 9 bin ile 11 bin arasında sivilin öldüğü açıklanmıştı. Uluslararası haber Ajansı Associated Press`in (AP), Musul Morgu`ndaki sivil ölülerin tam listesine ulaştığını duyurmuş, buna göre Musul`a yönelik saldırılarda ölenlerin sayısını, daha önce ABD ve Irak`ın verdiği rakamların en az 10 katı daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Kente yönelik 9 ay boyunca kesintisiz süren saldırılar kapsamında, ağır hava bombardımanı, karadan ağır topçu ateşinin yanı sıra, çok namlulu roket atar saldırıları ile Musul tam anlamıyla moloz yığınına dönerken, AP saldırıların sonlandığı 9 Temmuz`dan sonraki 5 ayda enkaz altında halen cesetlerin çıkarılması çalışmalarının sürdüğüne yer verdi. Bağımsız kaynaklara ve raporlara göre ABD bombardımanları sonucu sadece Ekim 2016`da düzenlenen 1 aylık bombardımanlarda 3 bin 200 sivilin katledildiği belirtiliyor. Ölenlere ilişkin yapılan otopsi ya da sağlık raporları ise katledilenlerin çoğunun “enkaz altında kalmış”, “ezilmiş”, ya da “sıkışmış” olduğu tespitlerine yer veriyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir