• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Temizlik personelleri için süpürgeç tasarladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe Zergan Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Reşat Akkuş, zor şartlar altında çalışan temizlik personelleri için süpürgeç ismini taktığı bir gereç geliştirdi.

Temizlik yapan belediye çalışanlarının gördüğünü ve çok yorulduklarına şahit olduğunu söyleyen Akkuş, bunun üzerine 10 parçadan oluşan süpürgeci tasarladığını söyledi.

Akkuş, "Tasarladığım süpürgeç, 2 adet bilye, 2 adet lama, 2 adet büyük boru, bir zincir, 2 adet pim, 2 adet büyük tekerlek, bir adet su için bir adet de çöp için 2 adet depo, 2 adet şiş, suyun akması için bir boru, bir de musluktan oluşuyor. Belediye çalışanları temizlik yaparken çok yorulduklarını görüyordum. Onlar için daha kolay olabilecek bu süpürgeci tasarladım. Az bir zamanda daha çok yer ve çevre temizliği yapıyor." dedi.

Çevre temizlenmesinde enerjinin çok harcandığını, yapılan projeyle daha çok enerji tasarrufu sağladığına dikkat çeken okulun Fen Bilimleri Öğretmeni Songül Kuzu, "Öğrencimiz böyle bir fikrinin olduğunu söyledi. Bizde bunu nasıl? Geliştireceğiz diye konuştuk. Sonuç olarak böyle bir şey ortaya çıktı. Kullanılan araç gereçlerin tamamı öğrencimizin kendi imkânlarıyla elde ettiği şeyler. Sadece fırça konusunda biraz sıkıntı yaşadık çünkü bu fırçayı burada bulamadık. Öğrencimiz Konya'daki bir imalat yapan bir fabrikayla iletişime geçti ve fırça siparişi verdi. Sağ olsunlar onlar da öğrencimizin çalışmasına bir katkıları olsun diye fırçayı öğrencimize ücretsiz gönderdiler. Fırça geldikten sonra süpürgeç tamamlandı. Bunun çevre dostu olma amacıyla yeşil renk ile boyadı ve görüldüğü gibi bu şekilde bir çalışma ortaya çıktı." diye belirtti.

"Bu proje tamamen enerji tasarrufuna dayalı"

Kuzu, şöyle devam etti: "Gerçekten güzel fikirleri olan öğrencilerimiz var. Öğrencilerimizin ellerinden tutsak, gerekli imkânları ve fırsatları tanıyıp sağlayabilsek öğrencilerimizin gerçekten de güzel şeyler yapabildiğini görüyoruz. Küçük çapta da olsa, ilçemiz açısından ekonomik anlamda katkı sağlar. Geniş düşünürsek bu ülke ekonomisine de katkı sağlar. Çünkü bu proje tamamen enerji tasarrufuna dayalı ki günümüzde ne yazık ki ülkemizin enerji ihtiyacı giderek artmakta ve enerji tasarrufu ne kadar çok sağlansa o kadar bize ekonomik anlamda avantaj sağlayacaktır."

Öğrencileri Reşat Akkuş'un kendi imkânları ve çalışmasıyla ürettiği projenin gelecek açısından güzel şeyleri vaat ettiğini belirten okul müdürü Ahmet Saruhan, şunları söyledi:

"İlçemiz düzeyinde bu tür projelerle ilgilenen öğrencilerimizin kıt imkânlarının daha iyi yerlerde değerlendirmesi açısından yetkili mercilerden yardım istiyoruz. Eğer öğrencilerimiz bu kıt imkânlarla bu tür projeler yapıyorsa daha güzel imkânlarla, daha güzel ortamlarda daha iyi projelerle karşımıza çıkacaklarına inanıyoruz. Eğer bizim ilimizde Profesör Doktor Aziz Sancar, yetişiyorsa neden bu öğrencilerimiz de birer bilim adamı Aziz Sancar olmasın. Öğrencilerimize güveniyoruz. Bu konuda kendilerine gerekli imkânlar sağlanırsa yeni Profesör Doktor Aziz Sancarların yetişeceğine inanıyoruz." (Mehmet Aslan-İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir