• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
HÜDA PAR; BEDELLİDE BEKLENTİLER KARŞILANMALI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz-Enes Çetin/DOĞRUHABER

Bedelli askerlik bekleyen yüzbinler, özelikle sosyal medya üzerinden örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyor ve beklentilerini dile getiriyor.  Bedelli bekleyen gençlerin bu isteklerinin siyasi ranta dönüştürülmesi ise kamuoyunda rahatsızlık uyandırdı. Konuyu gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, bedelli beklentisi içinde olan gençlerin duygularının istismar edilmemesi gerektiğini belirterek, iktidarı adım atmaya ve beklentileri karşılamaya davet etti.

“ÇÖZÜM PROFESYONEL ORDU”

Parti programlarında askerlik ile ilgili ciddi önerilerin bulunduğunu dile getiren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz: “Parti olarak bizim düşüncemiz bu işin çözümü sadece bedelliyle değil, çünkü bedellide sadece parası olanlar parasını veriyor ve askerlik yapmıyor. Diğerleri ise yine askerlik yapıyor. Gençler için askerlik yaşı gençlerin işe atılma konusunda en verimli oldukları dönemdir. Askerlik engelinden dolayı iş kuramayanlar oluyor, bir işte devamlı çalışamayanlar oluyor. Böyle dinamik bir kitleden toplum da, kamu da mahrum kalıyor. Bizim çözüm önerimiz; bu iş bedelli ile hal olunacak bir iş değildir. Bu iş profesyonel orduya geçişle olur. Kısmi bir geçiş olsa da artık tamamen geçişin sağlanması gerekiyor. Polis teşkilatı benzeri bir teşkilatla askerlik profesyonel hale getirilmeli. Bütün savunmayı bunlar yapacak, öbür türlü geçici bir şekilde getirip eğittikten sonra göndermek mantıklı da değil. Bir çatışma döneminde acemi gençlerimizle daha fazla zayiat olabilir.” şeklinde konuştu.

“İHTİYAÇ OLMADIĞI HALDE ASKERLİĞİ ZORUNLU YAPMAK DOĞRU DEĞİL”

Türkiye`de profesyonel orduya geçilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Son dönemlerde örgütlere yönelik yapılan operasyonlar da profesyonel ordu kullanılıyor ve bariz bir şekilde başarı oranı da artmıştır. Önce ki dönemlerde hatırlıyoruz acemi gençlerimiz bu operasyonlara katılıyordu ve zarar daha büyük oluyordu. Görülüyor ki profesyonel ordunun faydası daha fazladır. Burada da adaletli olmak lazım, sadece parası olan değil herkesin istifade edebileceği bir sistemin geliştirilmesi gerekiyor.  Avrupa ülkelerine baktığımızda hepsi bu sisteme geçmiş ve gayet de başarılıdırlar. Vatani görevse onlarda vatani görevlerini yapabiliyorlar birkaç günlük formaliteden askerlik yapıyorlar. Bir gün ihtiyaç hâsıl olursa zaten yine çağırılırlar gerekirse eğitimler alınır ve açık kapatılır. Bu şekilde ihtiyaç olmadığı halde askerliği zorunlu yapmak doğru değildir. Profesyonel orduda işsizliğe karşı da ciddi bir çözüm olacaktır.“

“İBEDELLİ BEKLENTİSİ KARŞILANMALI”

Kamuoyunda ciddi anlamda bedelli askerlik beklentisi olduğunu ve bunun da iktidar tarafından karşılanması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Kamuoyunda ciddi bir bedelli beklentisi vardır. Siyasiler bu konuda seçim vaatlerini açıklıyor. Seçim dönemlerinde bu tür söylemler genelde seçim malzemesidir. Özelikle iktidar partileri kamuoyunun bu konuda ki beklentilerini gözeterek oldu-olacak gibi söylemlerle seçim malzemesi oluşturuyorlar. Bu konuda bir beklenti haline giren gençlere seçim yatırımı olarak bakılıyor. Bu beklenti karşılanmalıdır. Bedelli ücretinin de gençlerin ödeyebileceği makul bir seviyede tutulması ve Ödeme kolaylığı sağlanması gerekir. İktidar partisi bu şekilde gençlerin iradesini sakatlıyor ve muhalif partilere göre avantajlı konuma geliyor. Bu konuda iktidar partisi sağlam bir zemin oluşturup ona göre vaatlerini vermesi lazım aksi halde oluşabilecek beklentileri karşılayamamak daha ciddi sıkıntılara sebep olur.” ifadelerini kullandı.     

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir