• DOLAR 32.482
  • EURO 34.547
  • ALTIN 2472.605
  • ...

 

DENİZLİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in, Türkiye ve Türkiye bankalarını izlemeye aldığı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, seçim öncesi bu değerlendirmelerin maksatlı olduğunu söyledi.

MANİPÜLASYON VE SPEKÜLATİF AMAÇLI YAKLAŞIM

Zeybekci, "Fitch ve Moody's'in bu dönemde Türkiye ile ilgili açıklamalarını, tamamen manipülasyon ve spekülatif amaçlı yaklaşanların oyunlarına destek vermek amacıyla yapılan birer açıklama olarak görüyoruz. Bu değerlendirmeleri sağlıklı bulmuyoruz, aceleci ve maksatlı bir değerlendirme olarak buluyoruz." diye konuştu.

Türkiye bankalarının sermaye yeterlilik oranlarını ve sermaye-özsermaye oranlarını iyi bildiklerini, bu konularla ilgili herhangi bir endişelerinin ya da sıkıntının bulunmadığını vurgulayan Zeybekci, bu tür spekülatif açıklamalara geçmişten de alışkın olduklarını dile getirdi.

"KIYMETİ HARBİYESİ YOK"

Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ertesi günüyle 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden önce de benzeri negatif gayretlerin bulunduğunu hatırlattı.

Bu değerlendirmelerin felaket tellallığı veya algı operasyonundan başka bir şey olmadığını ifade eden Zeybekci, Türkiye ekonomisinin geçen yılki büyüme, ihracat, kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi, yatırım teşvik belgeleri ve bütçe açığı verileriyle değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkında objektif davranmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yaklaşan seçim döneminde Türkiye ile ekonomik anlamda yorum yapanların negatif yönde yoruma gayret göstermesini kötü niyetli olarak algılarız. Bunu Türkiye'ye uygulanan bir operasyonun, manipülasyonun ve spekülatif amaçlı birilerinin Türkiye üzerinden rant sağlamasıyla ilgili oyuna alet olması olarak görüyoruz."

Türkiye'nin seçim atmosferinde olduğu, TL`nin değerinin manipüle edildiği bir ortamda değil, yakın geçmişteki büyüme oranları, gelecek dönemdeki yatırım vaatleri, yatırımla ilgili planları, vermiş olduğu teşvikler, turizm gelirleri ve ihracatıyla değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bizim için artık seçim dönemindeki bu değerlendirmelerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Nasıl ki 2017 yılında aynı kuruluşlar Türkiye'nin büyümesiyle ilgili öngörülerini, beklentilerini 4-5 defa revize ettilerse aynı yaklaşımlarını 24 Haziran'dan sonra tekrar revize edeceklerdir."

AA