• DOLAR 32.602
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2498.144
  • ...
Romanya ve Litvanya CIA`nın işkencesine izin verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsviçre merkezli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Suudi Arabistan vatandaşı Abdurrahim El Naşiri'nin Guantanamo'ya gönderilmeden önce 2003-2005 yılları arasında Romanya'da gözaltına alınarak istismar edildiğine hükmetti ve Romanya'dan bu duruma meydan verenlerin soruşturulmasını ve cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, El Naşiri'nin gözlerinin bağlandığını, başına çuval geçirildiğini, prangaya vurulduğunu ve tecrit edildiğini kaydetti.

Romanya ülkede mahkemenin belirttiği gibi CIA'e ait tesisler bulunmadığını iddia ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Litvanya'nın da gizli CIA hapishanelerine ev sahipliği yaptığını bildirdi. Mahkeme burada 11 Eylül saldırılarını planlayan isimlerden olduğundan şüphelenilen Ebu Zübeyde adlı bir Filistinlin gözaltında tutulduğuna hükmetti.

Kararda Litvanya'nın bu kişinin Afganistan'da başka bir gözaltı merkezine gönderilmesine izin verdiği belirtildi. Burada kötü muameleye maruz kalan Filistinlinin şu an Guantanamo'da tutulduğu ifade edildi.

VOA'nın haberine göre Litvanya Adalet Bakanı Elvinas Jankevicius, hükmü dikkatlice inceledikten sonra bir karara varacaklarını kaydetti. Litvanya hükümetinin El Zübeyde'ye 152 bin dolar tazminat ödemesi gerekiyor.

Litvanya'da 2009 yılında yapılan bir soruşturma ülkenin istihbarat dairesinin topraklarında CIA için küçük gözaltı merkezleri kurmasına izin verdiği sonucuna varmıştı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir