• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...

Arazi sahibi olan vatandaşlar için parsel sorgulama geçmiş yıllarda uzun süren bir işlemdi çünkü bunun için arazinin olduğu il ya da ilçenin tapu kadastro müdürlüklerine giderek parsel sorgulamayı yapmaları gerekmekteydi. Bu zor ve uzun zaman alan işlemi de vatandaşlar mecbur kalmadıkça yapmamaktaydı. Günümüzde ise bu artık çok kolay geliştirilen programlar ile internet üzerinden parsel sorgulama kısa bir sürede yapılabilmektedir. Üstelik bunun için hangi şehirde ya da ilçede olduğunuzun da bir önemi yoktur.

Peki parsel sorulama nasıl yapılıyor bunun için değişik yöntemler bulunmaktadır. En çok kullanılan ise e-devlet üzerinden parsel sorgulama yapmaktadır. Bu şekilde siteye giriş yaptığınızda burada bulunan sorgulama bölümlerinden giriş yaparak arazinin bulunduğu bölenin üstüne tıklayarak sorgulamaya başlayabilirsiniz. Bu sorgulamayı sadece ülkemizde olan araziler için değil dünyanın pek çok yerinde olan araziler için yapabilirsiniz. Bu sistemden arama yapabilmek için Tapu ve kadastro müdürlüğünün kayıtlarında bilgilerinizin olması gerekmektedir.

Bir diğer yöntem olarak ise Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün resmi sayfasına girmeniz de parsel hesaplamayı kolayca yapmanız için hizmet vermektedir.  Buradan isterseniz sitenin sol tarafında bulunan bölümden adres ilgilerini girmek suretiyle parsel sorgulaması yapabilirsiniz. Diğer bir yöntem olarak ekranda görülen haritada da arama ve sorgulama yapmanız mümkün olmaktadır. Bunun için Tapu ve Kadastro bilgi sistemine kayıtlı olmanız gerekmektedir. Buraya kayıtlı olmanız ile istediğiniz an aramanızı yapabilirsiniz. E-devlet girişi yapabilmek için şifreye sahip olmanız gerekmektedir bu şifreyi de sadece ptt şubelerinden alabilirsiniz.

Bu aramaları yapmak için gerekli kaydınızın bulunmaması sorun oluşturabilir bu durum ile karşılaşmamak için TAKBİS kaydınızı yaptırabilir ve parsel sorgulama için özel olarak hizmet veren sitelere giriş yapabilirsiniz. Bu siteler ile işleminizi çok daha kısa sürede yapabilirsiniz. Parsel sorgulamanızı bu şekilde yaparak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Parsel sorgulamayı yapmak için bilmeniz gereken şey sadece arazinin adresidir. Bu bilgiyi sisteme girmeniz yeterli olacak parsel sistem tarafından hesaplanarak bilgi aktarılacaktır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sayfasında aramayı değişik yöntemler ile yapmanın yanında parsel için analiz yapabilmeniz de mümkündür. Bunun için sitede bulunan menüden yardım almanız mümkün olacaktır. Arazinin adresini net olarak bilmeyen ama enlem ve boylamını bilen vatandaşlarında istedikleri bilgiye ulaşabilmeleri için bu şekilde de arama yapılmasını mümkün kılmaktadır.

Google map uygulamasından ve cadde haritaları ile de site üzerinden parsel sorgulama yapılabilmesi ile birlikte arazisi hakkında yeterli bilgisi olmayan kişilerin detaylı bilgilere ulaşması ve parsel sorgulaması yapması mümkün olmaktadır. Son derece faydalı bir uygulama olması vatandaşların işlerini kolaylaştırmanın yanında ayrıca Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün üzerindeki yükünü de azaltmaktadır. Hesaplamasorgulama.com üzerinden de bu ada, tapu parsel sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Sadece parsel değil her konudaki hesaplamaları kolaylıkla yapabilirsiniz.

Türkiye'nin plaka kodları listesini mi merak ediyorsunuz veya yükselen burç hesaplama işlemini mi yapmak istiyorsunuz, o halde doğru yerdesiniz!

Bu uygulama ile parsel sorgulama yapılmasının yanında parselin değeri hakkında da bilgi sahibi olunması için menüde analiz bölümü bulunmaktadır. Buradan arazinin nasıl analiz edilebileceği analiz bölümüne girildikten sonra analiz tipi seçilerek kolayca yapılabilecektir. Alım satım yoğunluğu, ana taşınmaz satış, ana taşınmaz ipotekli satış, bağımsız bölüm satış ve bağımsız bölüm ipotekli satış gibi analiz tiplerinden birini seçebilirsiniz. Daha sonra altında ki bölümlerden yıl, il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra görüntüleme şekli bölümünden de yoğunluk haritası ya da küme haritası seçenekleri arasından seçimi yaptığınızda istediğiniz analiz bilgilerine en doğru şekilde sahip olabilirsiniz.

Günümüzde bu pratik yöntemi henüz öğrenmemiş olan vatandaşlar parsel sorgulama nasıl yapılır diye araştırma yapmaya devam etmekte ve kimi zamanda bunu eski yöntem ile Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine giderek yapmaya çalışmaktadırlar. Burada bu konuda bilgisi olmayan vatandaşların da bilgi sahibi olmalarını ve bu kolay pratik yöntemi nasıl kullanabileceklerini anlatmaya çalıştık. Bu sistemin parsel sorgulamanın yanında ayrıca arazinin değeri hakkında bilgi sahibi olunarak doğru şekilde değerlendirebilmesin sağlaması açısından oldukça faydalı olduğu görülmektedir. Arazi alımı yapacak kişilerinde bu sistem ile alacakları arazilerde zarara uğramalarının önüne geçilmektedir.

İnternetin yaygınlaşması devlet de harekete geçirmiş ve resmi kurumlar vatandaşların işlemlerini kuruma gelmeden yapabilmeleri için çeşitli uygulamalar geliştirmişlerdir. Parsel sorgulama da çok faydalı bir uygulama olarak gün geçtikçe vatandaşlar tarafından çok daha fazla kullanılmaya başlanmıştır sizde parsel sorgulamanızı bilgisayarınızdan bu şekilde yapabilirsiniz.