• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

2018 yılı Mayıs ayı SAMEKS verileri İstanbul`da açıklandı. MÜSİAD'tan yapılan açıklamaya göre:

"2018 yılı Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,0 puan artarak 55,7 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etmiştir. Endekste gözlenen bu artışta hizmet endeksinin 1,4 puan artarak 55,6 puana yükselmesi etkili olurken, sanayi endeksi de 0,3 puan artışla 56,9 puana yükselmiştir.

Hizmet sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesi iş hacminde gözlenen artışta etkili olurken, böylece sektöre ait istihdamdaki artış Mayıs ayında da devam etmiştir. Sanayi sektöründe ise yeni siparişlerde gerçekleşen artışlar, önceki aya göre bir miktar ivme kaybetmiş olmasına karşın üretimdeki artışı desteklemiştir.

Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi`nin 55,7 puanlık değeri 2018 yılı Mayıs ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ederken, hem hizmet hem de sanayi sektörünün 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi; SAMEKS`teki olumlu görünümün önümüzdeki dönemlerde de süreceğinin sinyalini vermektedir.

SANAYİ SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, 2018 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 56,9 seviyesine yükselmiştir. Yeni Sipariş (3,3 puan) ve Satın Alım (1,7 puan) alt endekslerinde gözlenen artışlar, sanayi sektörünün hızlanmasında belirleyici olmuştur.

Mayıs ayında yeni siparişlerin artış kaydetmesine rağmen nihai mal stokunda gözlenen sert düşüş, sanayi sektöründe üretimin önceki aya göre ivme kaybetmesine neden olmuştur. Bu yavaşlamaya rağmen 52,9 puanlık değeriyle önceki aya göre artışını sürdüren sanayi üretimi, sektöre ilişkin istihdam artışını desteklemiştir.

SAMEKS Sanayi Endeksi, olumlu görünümünü 2018 yılı Mayıs ayında da sürdürmüş ve kesintisiz 17 ay, 50 referans değerinin üzerinde yer alarak 56,9 puanla sektördeki canlılığa işaret etmiştir.

ÜRETİM

Sanayi sektörüne ait Üretim alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 52,9 seviyesine gerilemiştir. Önceki aya göre gerçekleşen ivme kaybına rağmen 52,9 puanlık bu değer, sektörde üretimin artmaya devam ettiğine işaret etmektedir.

YENİ SİPARİŞ

Sanayi sektörüne ait Yeni Sipariş alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 3,3 puan artarak 58,9 seviyesine yükselmiştir. Yeni Siparişlerde gözlenen bu artış, sanayi sektörüne ilişkin pozitif görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etmektedir.

SATIN ALIM

Sanayi sektörüne ait Satın Alım alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 65,8 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde yeni siparişlerde gerçekleşen artışlar sanayi sektörüne ilişkin girdi alımlarının artışında etkili olmuştur.

NİHAİ MAL STOKU

Sanayi sektörüne ait Nihai Mal Stoku alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak 48,7 seviyesine gerilemiştir. Girdi alımlarının artışına karşın üretimde gözlenen ivme kaybı, firmaların stoktan tüketme eğilimi gösterdiğine işaret etmiştir.

TEDARİKÇİLERİN TESLİMAT SÜRESİ

Sanayi sektörüne ait Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak 54,9 seviyesine gerilemiştir. Mayıs ayında firmaların %78`i teslimat sürelerinde önemli bir değişim olmadığını ifade etmiştir.

İSTİHDAM

Sanayi sektörüne ait İstihdam alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 53,1 seviyesine gerilemiştir. Yaşanan bu ivme kaybına rağmen 53,1 puanlık endeks değeri sektöre ilişkin istihdamdaki olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmektedir.

HİZMET SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi; 2018 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 55,6 değerine yükselmiştir. İş Hacmi (0,5 puan), Satın Alım (2,4 puan), ve İstihdam (4,5 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar, hizmet sektöründe gözlenen hızlanmanın en önemli belirleyicileri olmuştur. Girdi alımlarında gözlenen olumlu görünüm Mayıs ayında da devam etmiş ve böylece sektöre ait iş hacmi artış kaydetmiştir. Bununla birlikte; girdi alımlarının iş hacminden daha hızlı artması, nihai mal stokunda da artışlar görülmesine neden olmuştur. Sektöre ilişkin istihdam ise iş hacmindeki ivmelenmeden olumlu etkilenerek artışa geçmiştir.

Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi 2018 yılı Mayıs ayında 55,6 puanla 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürerek sektöre yönelik olumlu görünümün devam ettiğine işaret etmiştir.

İŞ HACMİ

Hizmet sektörüne ait İş Hacmi alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 50,5 seviyesine yükselmiştir. Girdi alımlarındaki olumlu görünümün sürmesi, sektöre yönelik iş hacminin artışına destek vermektedir.

SATIN ALIM

Hizmet sektörüne ait Satın Alım alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 2,4 puan artarak 65,0 seviyesine yükselmiştir. Girdi alımlarında gözlenen artışlar, hizmet sektöründeki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etmektedir.

NİHAİ MAL STOKU

Hizmet sektörüne ait Nihai Mal Stoku alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 6,2 puan artarak 58,2 seviyesine yükselmiştir. Girdi alımlarının iş hacminden hızlı bir şekilde artması, bu dönemde nihai mal stokunun artmasına neden olmuştur.

TEDARİKÇİLERİN TESLİMAT SÜRESİ

Hizmet sektörüne ait Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 2,9 puan azalarak 51,5 seviyesine gerilemiştir. Mayıs ayında katılımcıların %89`u teslimat sürelerinde önemli bir değişim olmadığını ifade etmiştir.

İSTİHDAM

Hizmet sektörüne ait İstihdam alt endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 4,5 puan artarak 56,9 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde girdi alımları ve iş hacminde gözlenen artışlar, sektöre yönelik istihdama olumlu yansımıştır.

YORUM:

Nisan ayındaki 53,7 puanlık değeriyle yılın ikinci çeyreğine olumlu bir başlangıç yapan SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs ayında daha da ivme kazanmış ve 2,0 puanlık artış kaydetmiştir. Böylece Nisan ve Mayıs dönemleri itibariyle yılın ilk çeyreğindeki ortalamasının üzerinde yer alan SAMEKS, yılın ikinci çeyreğine ilişkin pozitif bir grafik çizmiştir.

Hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarındaki artışın hız kesmeden devam etmesi, firmaların reel ekonomiye olan güvenlerinin sürdüğüne işaret etmektedir. Ayrıca her iki sektörde de istihdamın artış kaydetmesi, işgücü piyasalarındaki olumlu gelişmelerin ilerleyen aylarda da devam edeceği beklentilerini artırmaktadır.

SAMEKS verilerine göre sanayi üretimi ikinci çeyrekte de hızlanarak artmaktadır. Bu hızlanmada ihracatta gözlenen artışlar belirleyici olmaktadır ki, bunun da önümüzdeki dönemde hem enflasyon hem de dış ticaret açığı üzerinde olumlu etkileri görülecektir."