• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2506.451
  • ...
Çin`den Kuzey Kore ve Güney Çin Denizi açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugünkü haftalık olağan basın toplantısında Kuzey Kore'nin nükleer sorunu ve Güney Çin Denizi'ndeki Çin savunma tesisleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, yarımadada savaş durumuna bir önce son verilmesi için, ilgili tarafların tarihi fırsatı kaçırmaması gerektiğini belirtti.

Hua, Kuzey Kore ve ABD'nin samimiyetle planlanan tarihte Trump-Kim zirvesini gerçekleştirmeleri, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması, yarımadaya barış ve refah getirilmesinden yana olduklarını sözlerine ekledi.

ABD'nin son dönemde Güney Çin Denizi'nin askerileştirildiği iddiasına da cevap veren Hua, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Çin'in izlediği askeri politikaların savunma niteliğinde olduğunu, Güney Çin Denizi'ndeki ada ve kayalıklarda gerekli ve sınırlı sayıda savunma tesisinin konuşlandırılmasının yasal olduğunu kaydetti.

Hua Chunying, ABD'deki bazı kişilerin anlamsız abartma girişimlerinden vazgeçip, bölge ülkeleri arasındaki karşılıklı anlayışla iş birliği ve bölgedeki barış ve istikrarın korunmasına yararlı çalışmalar yapması çağrısında bulundu.

Sözcü, "ABD'nin askeri gemileri Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer rotasından saparak, defalarca Çin adalarının karasularına giriyor ve bunu seyrüsefer serbestliği olarak nitelendiriyor. ABD, gerçekten uluslararası hukukun tanıdığı seyrüsefer serbestliğini mi, yoksa kendi hegemonyacı serbestliği mi kullanmak istiyor?" diye konuştu.

Sözcü, Çin'in Güney Çin Denizi'nde en erken ve en fazla silah ve asker konuşlandıran, en sık askeri faaliyet düzenleyenin kendisi olmadığına, bölgede silahlanma sürecini kimin başlattığı sorusunun cevabının çok net olduğuna dikkat çekti.

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanlığı'nın adını Hint-Pasifik Filosu Komutanlığı olarak değiştirmesi ve Filo eski komutanı Harris'in, Çin'in Asya'da yayılma rüyasını gerçekleştireceği yönündeki iddialara da cevap veren Hua Chunying, Çin'in herhangi bir ülkeye tehdit oluşturmayacağı sözünü defalarca verdiğini hatırlattı.

Hua, "ABD, Çin gibi tüm dünyaya; 'Biz asla hegemonyacılık peşinde koşmayacağız.' şeklinde bir açıklama yapabilir mi?" sorusunu yöneltti. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir