• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Ramazan`da zorlu mercimek hasadı mesaisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batmanlı çiftçiler hasat mevsimine mercimekle başladı. Bu yıl mercimeğin veriminden memnun olduklarını belirten çiftçiler, ancak hasat mevsiminin Ramazana denk gelmesinin kendilerini zorladığını söylediler.

Havanın sıcak olmasından dolayı serin saatlerde çalışabildiklerini belirten Recepler (Recaba) köyü çiftçileri, Ramazan'ın 10'ncu gününden beri serin saatlerde bazen de akşam saatlerinde, tarlada mercimek hasadı yaptıklarını söylediler.

Çiftçilerden Ahmet Karakuş, Ramazan'a denk gelen hasatlarını kendilerinin belirlediği saatlerde yaptıklarını söyledi.

"Elhamdülillah hem orucumuzu tutuyor hem de işimizi yapıyoruz"

Oruç nedeniyle serin saatlerde yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Karakuş, "Mercimek hasadını yapıyoruz. Ramazan olması hasebiyle biraz zorlanıyoruz ama elhamdülillah hem orucumuzu tutuyor hem de işimizi yapıyoruz. Bazen akşam gelip sahura kadar hasat yapıyoruz. Bazen de ikindiye yakın serin saatte gelip iftara yakın saate kadar çalışıp iftardan sonra tekrar hasada devam ediyoruz. Bu yıl hasadın Ramazan ayına denk gelmeyeceğini düşünüyorduk ama mercimekler çabuk çıktı. Ramazan olmadığı zamanlarda yemek ve suyumuzu alıp sabahtan akşama kadar çalışabiliyoruz. Tabi gecen seneye göre bu yıl Ramazan daha serin geçiyor." dedi.

"Allah-u Teâlâ yardımcı oluyor"

Recepler köyünde çiftçilikle uğraştıklarını ifade eden Furkan Karakuş, "Ramazan'dan sora mercimeklerin çıkacağını tahmin ediyorduk ama bu yıl mercimekler erken çıktı. Bizim için fark etmez Allah'a hamd ve şükürler olsun hasadımızı da yaparız orucumuzu da tutarız. Ramazan'da yeme içmeden kesiliyoruz. 14.30'dan 19.00'a kadar çalışıyoruz. Allah-u Teâlâ yardımcı oluyor. İftar saatinde orucumuzu açmaya gidiyoruz. Biraz dinlendikten sonra iftardan sonra tekrar işimize dönüp sahura kadar çalışıyoruz. Ramazan olunca sabahtan akşama kadar çalışamıyoruz mecburen mesai saatlerimizi değiştiriyoruz." şeklinde konuştu.  

"Mercimeklerimizin verimleri çok iyi"

Bu yılki mercimeğin veriminden çok memnun olduklarını dile getiren Karakuş, şunları söyledi: "Gecen seneye göre mercimeklerimizin verimleri çok iyi görünüyor. Bu mercimeklerle olan borçlarımızı da kapatacağız. Hasat, Ramazan sonrasına kalsaydı mercimekler kuruyacağından hepsi düşerdi. Bu yüzden hiç geciktirmeden Ramazan'da hasadı yaptık." dedi.

Batman'da dayılarına yardım ettiğini belirten Muhammed Kılıçaslan ise Ramazanda mercimek hasadının çok zor olduğunu ancak sabrettiklerini ifade etti. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir