• DOLAR 32.387
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2326.31
  • ...
Son yağışlar ekinlerde verimi düşürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı (Bare) ve Düzova (Kerhıta) mahallerinde ekinlerini biçmeye başlayan çiftçiler, kış aylarında yağışların yetersiz olması ve son dönemde etkili olan şiddetli yağış ve dolunun ekinlerde verimi düşürdüğünü ifade ettiler.

Mevsim normalinin altında seyir eden sıcaklıklar, son dönemde etkili olan şiddetli yağış ve dolunun ardından ekinlerini biçmeye başlayan çiftçiler, bu yıl umduklarını bulamadılar. Kış aylarında yeterli yağışların olmaması ve son dönemde etkili olan şiddetli yağışlar buğday, arpa, mercimek gibi tahıl ürünlerini verimi düşürürken, bu ürünlerin de siyahlaşmasına sebep oldu.

Son günlerde etkili olan yağışların ekinlere zarar verdiğini söyleyen çiftçilerden Mehmet Selim Demiral, "Bu sen kış ayında yağmur az yağdı, ekinlerin verimi düşük geldi. Bizim tarlamızın dağlık kısımda olduğundan verimi ova olan yerlerden daha iyidir. Bizim verimiz onların 70-80 kilo veriyorsa bizim tarlamız 100-150 kilo veriyor. Allah'a şükürler olsun bunu da verdi, her şey O'nun elindedir. Son yağmurlar ekinlere zarar verdi. Buğday ile arpanın siyahlaşmasına sebep oldu. Bu yıl ki ekinlerin verimi geçen yıllara göre daha düşük." ifadelerini kullandı.

Bu yıl ki ekinlerin veriminin önceki yıllara göre daha düşük olduğunu belirten Serdar Demirtaş, "Bu yıl ki ekinlerin verimi önceki yıllara göre daha düşük geldi. Ovalık alanlarda ekinler de verim daha düşük, yok denenecek kadar. İmkânı olanlar sulama yaparak ekinlerini kurtardı. Dağlık alanlarda olan ekinler aylarında yağmur yağmamasına oranla geçen yıllar göre daha iyiydi. Yine de Allah'a hamdolsun, bu kadar sıkıntıya rağmen ekinlerimizi biçmemize rağmen iyiydi. Bizde arkadaşlarla kendi aramızda konuştuk, 'Allah vermeseydi ne yapabilirdik' diye, çok şükür yerden göğe kadar. Dolu yağan yerlerde ekinler zarar gördü. Bizim komşu köyümüz Aşağıkonak (Xanıkajer) ekinleri büyük zarar gördü, fakat bizim tarlalarımız fazla etkilenmedi. Son dönemde yağan yüksek miktarlı yağışlar faydalı olmadı aksine zarar verdi, arpa ve buğdayda siyahlaşmaya sebep oldu." şeklinde konuştu. (Vedat Aydın-İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir