• DOLAR 32.496
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2485.436
  • ...
Kılıçdaroğlu: Suriyelileri bal gibi geri göndeririz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Seçim çalışmaları kapsamında Gaziantep'te bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi'nde (ŞKM) sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelen Kılaıçdaroğlu, 24 Haziran'da herkesin elini vicdanına koyarak, sandığa gitmesi gerektiğini söyledi.

Döviz kurlarındaki hareketliliğe değinen Kılıçdaroğlu, "Dolar olduğu yerde duruyor, düşen Türk lirası. Sorun dolarla borçlananda, dolarla ödemede. Dolar borcunuzu ödemek için artık daha fazla Türk lirası bulacaksınız ki eski doları bulasınız, yakalayasınız, alasınız. İş dünyası, anneler, emekliler, çiftçiler ve sanayici tedirgin. Herkesin kafasında 'Bu halimiz ne olacak diye?' soru işaretleri var." dedi.

Kılıçdaroğlu, ekonomi anlamında mevcut düzenden sadece rantiye sınıflarının memnun olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "İşçi intihar eder 'İşsizim.' diye ve çiftçi kendini yakmaya çalışır 'Geçinemiyorum.' diye. Sanayici, işçi ve çiftçinin ortak özelliği vardır, üçü de üretmek ister. Üçü güçlerini üretmekten alırlar. Rantiye sınıfında intihar eden, kendini yakan kimseyi gördünüz mü? Niye yok? O zaman şu soruyu hepimiz kendimize sormak zorundayız. Bu düzenden kim memnun? Bu düzenden memnun olan, olmayan. Bu düzenden memnun olan sadece rantiye sınıflarıdır. Parası var, bir kısmı içeride, bir kısmı da dışarıda, her tarafı para. Üretim yok, işçi çalıştırmak da yok, bir masa, bir sandalye. Borç mu istiyorsun? Hemen 'Faizin kaç olacak?' diyor."

"16 yıldır hangi çiftçi hayatından memnun?"

Kılıçdaroğlu, Türkiye tarımı üzerinde 16 yıldan bu yana egemen devletlerin dayatmasının olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: "Nasıl bir ülkede yaşıyoruz? Nohut, mercimek, buğday, arpa, saman, canlı hayvan ve et dışarıdan geliyor. Memlekette toprak mı bitti? Çalışacak adam kalmadı, herkes çalışıyor dışarıdan mı alıyoruz? Türkiye tarımı üzerinde 16 yıldır egemen devletlerin dayatması var. Türkiye tarımdan çıksın, peki, ne olacak? 'Türkiye'yi biz besleyeceğiz diyorlar.' 'Buğday, nohut, mercimek ekmeyin, hayvan beslemeyin' diyorlar. Peki, bizim çiftçilerimiz ne olacak? 'Biz üreteceğiz, size satacağız' diyorlar. 16 yıldır hangi çiftçi hayatından memnun? Antep'in fıstığını biliyorsunuz. Bakan diyor ki; İran'dan fıstık ithal edeceklermiş, bir o eksiğimiz vardı. Fıstığı da ithal edecekler."

Bu ülkede yaşayan herkesin tek tek sorumluluğu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, çiftçinin borç içinde olduğunu belirterek, "Onlara söz verdik ve 25 Haziran'da da parlamento çoğunluğumuz olacak ve ilk yapacağımız işlerden biri çiftçinin faiz borçlarını tamamen silmek." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin komşu ülkeleri ile kurulacak "Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı" ile bir barış havzasına dönüştürülecek Ortadoğu'nun yeniden inşa edileceğini belirtti.

"Egemen devletlerin buradaki baskısına son verelim"

İktidar olduklarında Suriyelileri ülkelerine göndereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Bunu söylediğim zaman kızıyorlar, 'Vay efendim Suriyelileri nasıl gönderirsin?' Bal gibi göndeririz arkadaş, her şeyi var, gidecek." diyerek şunları kaydetti: "Gaziantep'te Suriyeliler var, sayılarını bilmiyorum ancak ülkemizdeki Suriyeli sayısı 3 buçuk, 4 milyon arasında değişiyor. Yapacağımız ilk iş dış politikada yeni bir hamleyi Türkiye, İran, Irak, Suriye 4 devlet bir araya gelip, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız, kısa adı ise OBİT. Ortadoğu'da barışı ve işbirliğini sağlayacağız. Biz hiçbir ülkenin iç işine karışmayacağız. Diyeceğiz ki; 'Biz kendi ülkemizde ve bölgemizde barış içerisinde, hep birlikte yaşayalım ve sorunları beraber çözelim.' Egemen devletlerin buradaki baskısına son verelim. Kan akıyor, parayı, silahı kim veriyor? Ya Rusya, ya Amerika veriyor. Ölen kim akrabalarımız. Orada da Araplar, Kürtler, Ezidiler, Türkmenler var, burada da var. Peki, niye kan akıyor? Bu 4 devlet bir araya gelemiyor mu? Kendi sorunlarını çözemiyor mu? Ortadoğu'yu bir barış havzasına dönüştüremiyor mu? Bunu yapacağız. Ortadoğu'yu bir barış havzasına dönüştüreceğiz ve yeniden inşa edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimize de 'evlerinizi, okulunuzu, parkınızı yapıyoruz, şimdi kendi ülkene gideceksin. Huzur içerisinde kendi ülkesine göndereceğiz."

Kılıçdaroğlu, adalet sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir