• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konut ya da iş yeri dışında, arsa alarak yatırım fırsatlarını değerlendiren vatandaşların sayısı da oldukça fazladır.

Bu noktada satılık arsa alarak kar sağlamak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar vardır. Özellikle tapu ya da arsa gibi konularda bilgi sahibi olmayanların işlem yapmadan önce uzman görüşlerini değerlendirmelerinde yarar vardır. Alınan arsanın uzun vadede kazanç getirebilmesi adına konumu, risk durumu, imarı ve kullanım amacı dikkat edilmesi gereken faktörler arasındadır.

Getirisi Ve Kazanç Durumu

Arsa alırken dikkat edilecek temel konuların başında, getirisi ve kazanç durumu gelmektedir. Son dönemde talebin artması nedeniyle arsa fiyatları da yükselmiştir. Bu noktada arsaya verilen paranın boşa gitmemesi adına satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce getirisinin ne olacağı konusunda bilgi edinmekte fayda vardır.

  • Arsanın getirisinin ya da kazanç durumunun önceden hesaplanması, yatırımcıların daha kontrollü bir şekilde hareket etmelerine zemin oluşturur.
  • Kiralık arsa ilanlarını araştıranların bu gibi konumu iyi yerlerdeki alanları tercih etmeleri gerekir.
  • Konumu iyi, hastane, otel, alışveriş merkezi gibi yerlere yakın bir konumda olan arsalar her zaman daha değerlidir.
  • Merkezi bir konumda arsa almak, zaman içerisinde değerlenmesine ve yüksek tutarlarda kar elde edilmesine zemin oluşturur.

Arsa, ev ya da iş yeri alırken bilinçli hareket etmek, maddi kayıp verme riskini de en aza indirmektedir.

İmar Belgesi Önemli

Satılık arsa tercih edecek olanların imar durumuna da dikkat etmelerinde yarar vardır. Bir arsanın imar belgesinin olması, sahibine inşaat yapabilme hakkı da vermektedir. Bu nedenle alınacak olan arsanın belediye tarafından onaylı olması ve imarının bulunması son derece önemlidir. İnşaat izin belgesi ya da imarı olmayan arsalarda yapılan konutlar belediye kararı ile yıkılabileceğinden dolayı son derece risklidir.

İmar ya da tapu konusunda bilgi sahibi olmayan vatandaşların, kendilerine en yakın belediyelere giderek bilgi almalarında fayda vardır. İmarlı ve onaylı arsalar, hastane, iş yeri ya da konut yapımı için uygundur. Ancak öncesinde diye belediyeler aracılığı ile bazı izin belgelerinin toplanması gerekir.

Risk Oranı Nedir?

Satılık arsa fırsatlarını değerlendirecek olanların risk oranını da göz önünde bulundurmalarında yarar vardır. Bir arsanın gelecekte değer görüp görmeyeceği, konumu ve arazi yapısı risk faktörünü belirler.

  • Avantajlı ve kazançlı bir yatırım oluşturabilmek adına arsanın risk durumu ile ilgili detaylı araştırma yapmak önemlidir.
  • Alınan arsaların daha sonrasında değersizleşmemesi adına konumuna ve bulunduğu bölgeye dikkat etmek gerekir.
  • Risk faktörü de belirlendikten sonra kurallara uygun bir şekilde istenilen arsa alınabilir.
  • İl ve ilçelere göre son dönemde arsa fiyatları da değişiklik göstermektedir.

Yukarıda belirtilenler dışında arsa alırken eğim durumuna ya da deprem riskine de bakmak dikkat edilecek temel unsurlar arasındadır.

ilandır

Bu haberler de ilginizi çekebilir