• DOLAR 32.522
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2420.556
  • ...

Siber zorbalık özellikle gençleri ve çocukları tehdit ediyor. Ama günümüzde hiç kimse tam anlamıyla siber zorbaların radarının dışında kalamıyor. Peki bu siber zorbalık nedir, neden bu kadar tehlikelidir ve önlemek için neler yapabiliriz? Ebeveyn olun, olmayın, bunları mutlaka bilmelisiniz. Henüz bu tehlikeyle yüz yüze gelmediyseniz şanslısınız demektir. Yazımızın devamındaki bilgiler böyle bir durumla karşılaşma riski olduğunda sorunu erkenden tespit edebilmenizi sağlayacak. Eğer zaten karşılaştıysanız veya yakınlarınızdan biri bu sorunun etkileriyle mücadele ediyorsa, bunlar hayat kurtaracak bilgiler olabilir. Siber zorbalık nedir ve nasıl önlenir, etkileriyle nasıl mücadele edilir öğrenmek için geç kalmayın.

Siber zorbalık son 10 yılda tırmanışa geçti. Her geçen yılla birlikte daha fazla kişi bu tehlikeye maruz kalıyor. Mağdurlar intihara varan bir çöküş evresine girebiliyor. Bu 10 yıl içerisinde ne yazık ki bu durumla çok sık karşılaşıldığını görüyoruz. Özellikle ebeveynler olarak gereken önlemleri almalı, çocuklarımı bu tehlike ile karşılaşırsa onlara yardım edebilecek donanıma sahip olmalıyız. Çünkü bu tehlike en çok çocuklar ve gençler arasında yaşanıyor. Ama sadece onlarla sınırlı olacak diye bir kural yok. Eğer bu davranışa maruz kalan sizseniz konu hakkında daha fazlasını öğrenmek ve sorunu size yardım edebilecek kişilerle paylaşmanız, mümkünse profesyonel yardım almanız en iyisi olacaktır.

Siber Zorbalık Nedir, Nasıl Gerçekleşir?

Siber zorbalık nedir sorusuna cevap vermeden önce siber ve zorba kelimelerinin ilgili bağlamda ayrı ayrı nasıl bir anlamda kullanıldığını ele almamız daha iyi olacaktır.

Zorbalık; bir kişinin başka bir kişiye davranışlarla, sözcüklerle veya fiziksel olarak zarar vermesidir. Cinsel olabileceği gibi herhangi bir cinsel amaç güdülmeden de gerçekleşebilir. Örneğin henüz ergenliğe girmemiş oyun çağındaki çocuklar arasında gerçekleştiğine bile rastlanılmaktadır. Siber ise bunun teknoloji üzerinden gerçekleştiğini ifade etmektedir.

Yani sorunun cevabını, bahsettiğimiz eylemlerin modern iletişim ve bilgi araçları üzerinden gerçekleşmesi olarak verebiliriz.

Yazımızda konuya genel bir tanım çizerek açıklık getirmeye çalışmış olsak da durum aslında bundan çok daha karışık. Konuya farklı açılardan yaklaşarak farklı sınırlar çizen pek çok araştırma var. Hatta araştırmalar içerisinde farklı karşılaşma oranları bile verilebiliyor.

Ama değişmeyen tek şey, konunun ciddiye alınması gerektiği.

Bu Tehlikeyle En Çok Kimler Karşılaşıyor?

Her yaştan insanın bahsettiğimiz sorunla karşılaşma riski yüksek. Bahsettiğimiz sorun sosyal medyada fotoğrafınızın altına yapılan yorumlardan açıkça şantaja kadar varacak kadar geniş alana yayılmış durumda.

Ama en büyük risk grubunu 13 ile 18 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Farkında olmadan bile birbirlerine benzer davranışları sergilemeleri durumun ciddiyetini fazlasıyla arttırıyor.

13 ile 18 yaş arasındaki çocukların halihazırda yaşadıkları duygusal dalgalanmaların yanı sıra dışarıdan gelecek etkilere daha açık olmaları risk faktörünü büyütüyor. Çocuklar bu sorunla karşılaşıldığında depresyon, kendine olan saygının azalması, utanç, korku, hayal kırıklığı gibi duygusal tepkiler verebiliyor. Bu duygu değişiklikleri zamanında fark edilmediğinde çocukları daha büyük psikolojik sorunlara açık edecektir.

Dünya genelinde geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yaşadıkları travma yüzünden intihar edenlerin sayısında da artış görünüyor.

Nasıl Önlem Alabiliriz?

Çocuklarınızla konu hakkında konuşmanız en önemli adım. Maruz kaldıkları davranışın onların sorunu olmadığını bilmeliler. Eğer biri onlarla dalga geçiyorsa, yapılan davranışın sebebi onlarda acayip bir şey olması değildir. Yaşımız ilerledikçe gerçeğin farkına daha iyi varıyoruz; ama başınıza gelen benzer davranışlarda dediklerimizi hatırlamanız sizin için de faydalı olabilir.

Çocuklarınızla etkili iletişim kurduğunuzda yaşadıklarını size iletmek için daha hevesli olacaklardır. Size sorunlarını ilettiklerinde veya sorunları fark ettiğinizde kesinlikle konuyu görmezden gelmeyin. Ama aksini yaparak aşırı tepki vermekten e kaçınmalısınız.

Sorunun daha fazla yayılmasını ve tehlikenin büyümesini engellemek için hepimizin dikkat etmesi gereken şeyler. Bunları çocuklarınıza öğreterek, ayrıca bizzat kendiniz uygulayarak sorunun çözülmesine genel bir katkı sağlamış olacaksınız:

  • Sosyal medyada başkasını hedef alan olumsuz davranışları beğenmeyin, diğerlerini kötü hissettirebilecek hiçbir mesajın altına yorum atarak konuyu sürdürmeyin, tekrar paylaşmayın.
  • Karşılıklı konuşurken yapamayacağınız hiçbir şeyi internette yapmayın.
  • İnternette olmanız gerçek hayatın normlarından kurtulduğunuz anlamına gelmediğini bilin. Gerçek hayattakinden farklı davranmayın. İnternetteki olumsuz davranışların tıpkı sokakta olduğu gibi ceza almanıza sebep olabileceğini unutmayın.
  • Masum görünen şakalar bile karşınızdakileri rencide edebilir; ama bunu anlamak için yanlarında olamazsınız. Mesajlarınızı göndermeden önce iki kere düşünün.
  • Hareketlerinizin insanların hayatlarını mahvedebileceğini, başta önemsiz gibi görünse bile zamanla insanları depresyona ve intihara sürükleyebileceğini unutmayın.
  • Çocuklarınızı kendilerine saldırgan davranan kişileri yetişkinlere iletmeleri konusunda ikna edin. Sizin başınıza gelirse, etkilenmediğinizi düşünseniz bile konuyu yetkili otoritelere taşıyın.

Telefon Takip Programı ile Siber Zorbalığı Önleyebiliriz

Çocuklarınızı her ne kadar konu hakkında bilinçlendirmiş olsanız ve onların davranışlarındaki değişim sinyallerini yakalamak için hazır bekliyor olsanız da, telefonlarında ve bilgisayarlarında neler yaptıklarını takip etmek çok etkili bir önlem olacaktır. Böylece sorun oluştuğu anda hızlıca önlem alabilirsiniz.

Telefon takip programını çocuğunuzun kullandığı cihazlara yüklendiğinde size o cihazdan gerçekleşen her şeyi tek tek raporlayacak. Şunları raporlanacak etkinliklere örnek olarak verebiliriz:

  • Aramaların Detaylı Bilgisi
  • Sohbet Uygulamalarındaki, SMS`lerdeki, MMS`lerdeki ve E-postalardaki Mesajlar
  • Fotoğraf ve Video Paylaşımları
  • Sosyal Medya Uygulamalarındaki Sohbetler
  • Kişiler
  • Ziyaret Edilen İnternet Siteleri
  • Kullanılan Uygulamalar
  • GPS Konumları
  • Uzaktan Cihazı Silme ve Kilitleme
  • Uzaktan Uygulama, İnternet Sitesi ve Kişi Engelleme
  • Gizli Çalışma Modu

Sorunlarla mücadele etmenin kilit noktası, sorunlara büyümeden müdahale etmekte. Telefon takip programları siber zorbalık gerçekleştiği anda bunu fark etmenize yardım edecektir. Siz de kısa bir süre içerisinde, olay çocuğunuzun davranışlarında bariz değişikliklere sebep olmadan veya size bunu iletmek için vakit kaybetmesi gerekmeden duruma müdahale edebileceksiniz.

İLANDIR