• DOLAR 32.602
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2489.266
  • ...
Ramazan ayında geceler nasıl değerlendirilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

DOĞRUHABER

RAMAZAN AYINDA GECELER NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Rahmet peygamberi olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed aleyhissalatu vesselam`ın rahmetin en bol olduğu aylardan olan Ramazan-ı Şerif ile ilgili bir müjdesi şöyledir:

“Kim iman ederek ve sevabını Allah`tan bekleyerek Ramazan ayında kaim olursa geçmiş günahları mağfiret olunur.” (Buhari, İman, 26; Müslim, Salatul Müsafirin, 173)

Burada anlatılan, Ramazan ayında kaim olma veya değişik bir ifade ile Ramazan ayında kıyam ne demektir ve Ramazan ayında geceler nasıl değerlendirilir?

Ramazan ayında kıyam, onun gecelerini ibadetle geçirmek manasına gelmektedir ve Allah`ın sevabını bu dünyada verdiği bir nimet ve fazilettir.

“(Teheccüd namazı kılmak için) yataklarından kalkar, cezalandırmasından endişe ederek, rahmetinden ümid içinde olarak Rab`lerine dua edip yalvarırlar ve kendilerine nasib ettiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar. İşte onların dünyada yaptıkları makbul işlere mükâfat olarak gözlerini aydın edecek, gönüllerini ferahlatacak hangi sürprizlerin, hangi nimetlerin saklandığını hiç kimse bilemez.” (Secde Suresi / 16-17. Ayet Meali)

Yukarıdaki ayetlerde belirtilen husus gece kıyamıdır. Aynı şekilde Rabbimiz bir başka ayetinde gece vakitlerinde yapılan secdelerin, ibadetlerin O`nun katında makbul olduğunu şu şekilde buyurmuştur:

(Böyle bir kimse mi Allah katında makbuldür,) yoksa gece vakitlerinde, secde hâlinde ve ayakta, ahiretten korkarak ve Rabbinin rahmetini umarak itaat ve kulluk eden mi?

De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. (Zümer Suresi / 9. Ayet Meali)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir