• DOLAR 32.511
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2492.214
  • ...

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların veriminin bir hastalık nedeniyle çok düşük olduğunu ve bu sebeple bu yıl seracılığın tamamıyla zarar olduğunu söylediler.

Seracılıkla geçimini sağlayan çiftçilerden Eşref Aslan, seralara bir mantar hastalığının bulaştığını belirtti.

Bu hastalık nedeniyle seraların yüzde 80'inin sıkıntılı olduğunu anlatan Aslan, "Bu yıl bir fırtına oldu, seralarımız zarar gördü. Düşen seralarımızı bir daha kaldırdık ama hasar bir türlü giderilmedi. 15 gün aralıksız yağmur yağdı. Yağan yağmur ürünlerimize hastalık oldu. Seramızdan 35 çuval salatalık verimi almamız gerekirken mantar hastalığı nedeniyle 6 çuval, en fazla 8 çuval salatalık toplayabiliyoruz. Yağan yağmur sera içinde bir terleme oluşturdu. O ter de ürünlerin üstüne damlayarak mantar hastalığı oluştu. Her ne kadar ilaçladıysak da bir çözüm bulamadık. Köydeki seraların yüzde 80'inde bu sıkıntı var. Bu yıl verim çok düşüktür." dedi.

Köylerinde seracılığın bu yıl zararının olduğunu dile getiren Aslan, "Bu hastalık ve verimsizliğe rağmen bir dönem fiyat iyi olduğu için kurtarıyordu. Salatalık kilosu 3 liraya kadar yükseldi. Sonradan sebze meyve haline batıdan gelen salatalıklar işimizi bozdu. Batıdaki salatalıklar hale girince fiyat direkt bir lira 40 kuruşa indi. Bu fiyat da bizi kurtarmıyor. Normal şartlarda hastalık bulaşmasaydı ve 30 çuvalı bir liraya da satabilseydik bize yeterli olurdu. Bugün elde ettiğimiz 6 çuval 120 kilo yapıyor, bu da 200 lira gibi bir para yapar. Bu para 3 yevmiye bile etmiyor." ifadelerini kullandı. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)