• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

MERKEZ BANKASI FAİZ UYGULAMASINDA SADELEŞTİRMEYE GİDİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikasının Yeni Operasyonel Çerçevesine ve Geçiş Sürecine İlişkin teknik ayrıntıları açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: "28 Mayıs 2018 tarihli duyuruda belirtildiği üzere, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme süreci tamamlanmıştır. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir. Para Politikası Kurulunca söz konusu faiz oranları ayrıca ilan edilmeyecektir. Fonlamanın haftalık vadeye kaydırılması için bir haftalık geçiş süreci öngörülmüştür. Bu süreçte, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut para politikası duruşuyla uyumlu gerçekleşmesi amacıyla 7 Haziran 2018 tarihine kadar (dahil) gecelik borç verme ve Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranları % 16,5 olarak uygulanacaktır.

“TL VARLIKLARDA TOPARLANMANIN HIZLANABİLİR”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın sıkılaştırma hamlesini hakkında yaptığı açıklamada, "Bunların hepsi olumlu adımlar, sonuçlarını da göreceğiz. Merkez Bankamızı bütün gücümüzle destekliyoruz" ifadesini kullandı. Bakan Zeybekci, "Diğer taraftan spekülatif amaçlı yani manipüle edilerek spekülatörlere imkan hazırlayan bu ortamın, 24 Haziran seçimlerinin netleşmeye, ışığının görünmeye başlamasıyla ortadan kalkacağını hep beraber göreceğiz" açıklamasında bulundu. Merkez Bankası'nın attığı adımını değerlendiren ekonomistler ise, bankanın kredibilitesini artırma konusunda önemli bir hamle olduğunu ve normalleşmenin sürmesiyle birlikte TL varlıklarda toparlanmanın hızlanabileceğini düşünüyor.

DOLAR VE EURODA DÜŞÜŞ HIZLANDI

TL, yeni haftaya güçlü başladı. Piyasanın uzun zamandır beklediği 'faizde sadeleşme' adımı, döviz kurlarında hızlı düşüş getirdi. Dolar 4.55 seviyelerine, euro 5.31 seviyelerine geriledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın geçen akşamki

toplantıda 'faizde sadeleşme' mesajı verirken, TCMB bugün yeni dönem için tarihi ve ayrıntıları açıkladı. Dolar/TL, günün ilk saatlik diliminde 4.6065 seviyesine kadar geriledi. Ardından 4.65 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, Merkez Bankası'nın açıklamasıyla yeniden yönünü aşağı çevirdi ve 4.55 seviyelerine indi. Euro da benzer hareketle 5.31 seviyelerine kadar düştü.

BORSA YÜZDE YÜKSELDİ

TL varlıklardaki güçlü görünüm borsada da hakim. Güne yüzde 1,24 artışla 1.281 puan yükselerek 104.481 puandan başlayan BİST 100 endeksi, sürekli müzayede işlemlerinin başlamasıyla 106.000`in üstüne çıktı. Günün ilk yarısını yüzde 2,81 yükselişle 106.100 puandan tamamlayan BİST 100'de alım iştahının öğleden sonra da sürdüğü gözleniyor. BİST 100, saat 14:04'te yüzde 2,9 yükselişle 106.250 puandan işlem gördü.