• DOLAR 32.385
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2325.822
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Dünya genelinde 1990`yı yılların başında 732 bin ton olan çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin günümüzde 1 milyon 277 bin ton seviyesine ulaştığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, bu artışta Türkiye`nin lokomotif görevi üstlendiğini kaydetti.

OKUL ÜZÜMÜ PROJESİ İLE İÇ TÜKETİM ARTTI

Türkiye`de okul çağındaki çocuklara yıllık 6 bin ton kuru üzüm dağıtıldığını hatırlatan Celep, şöyle devam etti; “Türkiye`de iç tüketim çok az. Kuru üzüm tüketimini bir sosyal sorumluluk projesi ile arttırmaya çalışıyoruz. Okullarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kuru üzüm dağıtılıyor. Bu proje öncesinde Türkiye`de ortalama tüketim 250 gr iken şimdi 400 gr oldu. Şu an 35.000 okulda yaklaşık 6000 ton üzüm dağıtılıyor, bunu 9000 tona çıkarmayı hedefliyoruz.”

KURU MEYVE SEKTÖRÜNÜN TMO İLE İŞBİRLİĞİ ARTARAK DEVAM EDECEK

Kongre sırasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ile bir araya geldikleri bilgisini veren Celep, sözlerini şöyle tamamladı; “Geçtiğimiz yıl TMO'nun sınırlı miktarda da olsa piyasadan kuru üzüm alımı sektöre pozitif yönde etki yaptı. Aynı rolü önümüzdeki yıl da bekliyoruz, bunun için sektör olarak temas ve görüşmelerimiz devam ediyor. TMO'nun Piyasa regülasyonu ve lisanslı depoculuk sistemine katkılarını önümüzdeki dönemde başta kayısı olmak üzere diğer ürünlerimizde de bekliyoruz.”

HAZİNE ARAZİLERİNE İNCİR, CEVİZ VE BADEM DİKİLSİN

Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise; Türkiye`nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incire dünya genelinde talep artışı olduğunu, Türkiye`de üretimin müsait olduğu bölgelerde yatırımcı ve üreticilere hazine arazisi, 2b ve bozuk orman arazileri ve daha fazla fidan tahsisi yapılmasını istedi. Öz, aynı şekilde ceviz ve badem üretilebilecek bölgelerde ceviz ve badem üretimini arttırmak için yatırımcı ve üreticilere hazine arazisi, 2b ve bozuk orman arazileri ve daha fazla fidan tahsisi yapılmasını istedi.