• DOLAR 32.6
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2499.014
  • ...
Evrenin bilinen en soğuk yeri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Satyendra Nath Bose ve Albert Einstein tarafından 20. yüzyılın başlarında yapılan bir tahmine göre bozon türü parçacıklardan oluşan maddeler, mutlak sıfıra çok yakın sıcaklıklara soğutulduklarında tüm parçacıklar aynı (en düşük enerjili) kuantum durumuna geçerler.

Maddenin ortaya çıkan bu hali günümüzde Bose-Einstein yoğuşukları olarak adlandırılıyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu`nda (ISS) kuantum fiziği deneylerinin yapılacağı bir Soğuk Atom Laboratuvarı kurmaya hazırlanıyor.

Laboratuvar, kurulumu tamamlandığında evrenin bilinen en soğuk yeri olacak. Soğuk Atom Laboratuvarı`nda makro büyüklükte Bose-Einstein yoğuşukları üretilmesi planlanıyor. Yeryüzünde üretilen Bose-Einstein yoğuşukları kütleçekimi etkisiyle sadece birkaç saniye içinde dağılırlar. ISS`deki ağırlıksız ortamdaysa en az 10 saniye boyunca var olabilecekleri düşünülüyor.

Bu sürenin, yoğuşuğun sıcaklığını mutlak sıfırın bir derecenin 20 trilyonda biri üzerine kadar düşürmek için yeterli olacağı düşünülüyor.

Böylece bilinen evrendeki en soğuk ortam oluşturulacak.

Kuantum mekaniksel etkiler düşük sıcaklıklarda daha belirgindir. Soğuk Atom Laboratuvarı`nda da Bose-Einstein yoğuşukları üzerinde kuantum mekaniğinin temelleriyle ilgili deneyler yapılması planlanıyor.

Kaynak TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir