• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...
SON DAKİKA
Kaş almak caiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kaş almak caiz midir?

Normal kadın kaşının bir şekli (normal sayılan şekilleri) vardır. Bunların dışına çıkan, göze sakil (çirkin) gelen, sahibini çirkin gösteren ve bu yüzden onu rahatsız eden fazla kıllar alınabilir.

Normal kaşları, modaya uyarak inceltmek, yerlerini değiştirmek caiz görülmemiştir. Bu konunun şer`i hükmü İslam alimlerini bir hayli meşgul etmiştir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu konu hakkında şöyle buyurmuştur:

“Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lanet etsin.”  Buhari, ‘Libas`, 84; Müslim, ‘Libas`, 120

Bu ifadenin hangi fiilleri kapsadığı İslam hukukçuları arasında tartışma konusu olmuştur. Alimlerin çoğuna göre; kadının kocasına güzel gözükmek için ve onun izni ile yüzünde, kadınlara mahsus olmayan tüylerin (sakal, bıyık tüyleri) bitmesi halinde bunları alması, kaşlarının etrafındaki dağınık tüyleri (iki kaş arası, etrafı) alması caiz olup, hadisteki yasak, başkalarına güzel görünmek maksadıyla kaşları inceltmek, şeklini değiştirmek veya yukarı kaldırması ile ilgilidir. Malikiler ve bir grup alim ise, bunu yaratılışı değiştirme olarak değerlendirdiğinden hiçbir şekilde caiz görmemekte veya mekruh saymaktadır.

Sonuç olarak;

Hadiste yasaklanan kıl koparmayı, herhangi bir hastalık veya illet sebebiyle kadının yüzünde (fıtratta olmayan) sonradan biten ve yüzünü çirkinleştiren yüz kıllarını (sakal, bıyık kılları) koparma değil de, başkalarına güzel görünmek maksadıyla kaşları inceltmek, şeklini değiştirmek veya yukarı kaldırmak için kaş kıllarını yolmak, almak olarak anlamak daha doğrudur.

(İslam Fıkıh Ansiklopedisi)

Bu haberler de ilginizi çekebilir