• DOLAR 32.332
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2320.606
  • ...
Mogherini: ABD`nin kararı Gazze`de yaşanan olayların ana nedeni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan AB Temsilcisi Mogherini, Gazze'de son yaşananlar için "ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması Gazze'de yaşanan olayların ve Müslüman dünyasının tepkisinin ana nedenidir." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Brüksel'de toplandı. Gündemde Gazze'de yaşananlar, ABD'nin Kudüs provokasyonu ve İran ile nükleer anlaşma konuları vardı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Tahran yönetiminin üzerine düşenleri yaptığı sürece, AB'nin de İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanmasına bağlı kalacağını ifade etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) yayımladığı son raporla İran'ın nükleer anlaşmaya ilişkin üzerine düşeni yaptığını teyit ettiğini anımsatan Mogherini, "Bize göre İran nükleer anlaşması ekonomik menfaatin ötesinde güvenlik kaygılarından dolayı önem taşıyor. Çünkü İran nükleer anlaşması olmazsa AB'nin ve bölgenin güvenliği tehlikeye girecek." diye konuştu.

Beş ülke anlaşmanın devamından yana

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs'ta ülkesinin P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekildi. O günden sonra Tahran yönetimine ağır yaptırımlar art arda geldi.

Anlaşma, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) ile Almanya ve İran arasında 14 Temmuz 2015'te imzalandı.

Bu 5 ülke, Ocak 2016'ta yürürlüğe giren anlaşmanın eksiklerinin giderilerek korunmasından yana.

"Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının garanti altına alınması şart"

Öte yandan Mogherini, Gazze'de yaşanan gelişmelerin de dışişleri bakanlarınca görüşüldüğünü belirtti. "Daha fazla can kaybı yaşanmaması için bölgesel ortaklarımızla beraber bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor." diyen Mogherini, "Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının garanti altına alınması şart." ifadesini kullandı.

Gazze'de yaşananların barış sürecinin ortadan kalkmasından kaynaklandığını vurgulayan Mogherini, "Özellikle de ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması Gazze'de yaşanan olayların ve Müslüman dünyasının tepkisinin ana nedenidir." değerlendirmesinde bulundu.

122 şehit, binlerce yaralı

ABD, 6 Aralık 2017'de Donald Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü siyonistlerin sözde başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Trump'ın Kudüs'ü terör çetesinin başkenti olarak tanımasıyla başlayan gelişmeler, tam bir katliama dönüştü.

İşgalci Siyonistler keskin nişancıların marifetiyle çocuk, yaşlı, engelli demeden gözlerine kestirdiklerini katletti. "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nden bu yana katledilen Filistinlilerin sayısı 122 olurken binlerce kişi de yaralandı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir