• DOLAR 32.586
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2512.717
  • ...
Afrika`da katarakt ameliyatı için yardım kampanyası başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Doktorlar Derneği (AID), Memur-Sen İstanbul İl Başkanlığı ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) işbirliği ile "Güzellikleri Görme Zamanı" sloganıyla Asya ve Afrika kıtasında bin katarakt ameliyatı hedefine ulaşmak için yardım kampanyası başlattı.

Uluslararası Doktorlar Derneği binasında yapılan protokol imza töreninde projenin tanıtımı yapıldı. Basın açıklamasını AID Başkanı Mevlit Yurtseven yaptı.

Yurtseven "İHH Yardım Vakfının 10 yıldır devam ettirdiği Afrika'da yüz bin katarakt hedefinden sonra bütün dünyada yüz bin katarakt hedefi çerçevesinde Memur-Sen İstanbul İl Başkanlığı bu kampanyaya destek veriyor. Katarakt önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sıradadır. Şu andan itibaren hem Dünya Sağlık Örgütü hem de İslam Kalkınma Partisinin önlenebilir körlükle mücadele noktasında katarakt birinci sırayı almaktadır. Memur-Sen İl Başkanlığı ve Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanlığı Üniversiteden 240 tane katarakt ameliyatı yaparak yıl içerisinde toplamda bin tane olacak şekilde bir hedef belirlediler." dedi.

Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Durali Baki de Türkiye'de bir göz hastanesinde yarım saatte dünyalarını aydınlatabilecek imkan varken yıllarca karanlıkta kalmak zorunda olanların olduğunu söyleyerek, "İHH ve AID vasıtasıyla geçen yıl yardımlara başladık. Ameliyat sonrası 6 yıldır çocuğunu görmeyen bir annenin duygularına şahit oldum. Bu da bende keşke daha fazla yardım yapabilseydik duygusunu uyandırdı." ifadelerini kullandı.

Sağlık-Sen İstanbul Şube Başkanı İsmail Çol ise Sağlık Sendikası olarak görevlerinin sağlıkçılara destek vermek olduğunu ve bunun için Afrika'da katarakt ameliyatı olması gerekenlere destek vererek onların dünyayı iyi bir şekilde görmeleri için bize teklif geldi. Bu teklifi değerlendirip gerekli çalışmaları yapacağını söyledi.

Yapılan basın bildirisinin ardında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Afrika'daki katarakt çok büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Yıldırım, "İHH olarak dünyanın dört bir yanında hayır hizmetleri yaparken özellikle Afrika'da kataraktın çok büyük bir sorun olduğunu fark ettik. Orada yeni doğan çocukların bile katarakt hastası olarak dünyaya geldiklerini gördük. Sonra araştırmalarımızda çok cüzi miktarlarla bu gözlerin ışığa kavuşabileceğini anladık ve 10 yıl kadar önce bir çalışma başlattık. İlk planda hedefimiz yüz bin hastanın gözlerini açmaktı. Bu çalışmanın faydasını gördüğümüz için de hedefimizi bir milyona çıkarttık. Bu çerçevede dünyanın çeşitli yerlerinde sivil toplum kuruluşlarımızın da bu konuda bizimle ortak olma iradesini ortaya koydular. Bunlardan biri de Memur-Sen, İnşallah herkes bundan örnek alır." diye konuştu.

Uluslararası Doktorlar Derneği Başkanı Mevlit Yurtseven ise yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

"İHH geçen 10 yıl içerisinde Afrika'da yüz bin katarakt ameliyatı yaptı. Şimdi hedef tüm dünyada yüz bin katarakt ameliyatı daha yapmak. Biz de Uluslararası Doktorlar Derneği olarak bu projenin bir parçasıyız. Bireysel bağışların yanından sivil toplum kuruluşlarının bir sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde bu projeye destek veriyorlar. Özellikle Memur-Sen İstanbul İl Başkanlığı Başkanı Durali Baki Beyi geçen yıl pahalı iftarlar yapmak yerine böyle bir kampanya yapmayı tercih etti. Bu yıl da bunu devam ettiriyor. Diğer kuruluşlara da örnek olmasını istiyoruz. Rakam önemli değiş ama biz daha çok fazlasına ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Burada önemli olan bir farkındalık oluşturmak" şeklinde konuştu. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir