• DOLAR 32.507
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2484.587
  • ...
SON DAKİKA
Safitürk Davası`nda tahliye kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçişleri Bakanlığınca Derik Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün 10 Kasım 2016 tarihinde el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda katledilmesine ilişkin açılan davanın 9'uncu duruşması da sona erdi.

Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 15 sanık yargılanırken, mahkemeye heyeti 2 sanığın tahliyesine karar verildi.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar Abdülkadir Deniz, Saime Ateş Mesutoğlu, Nursel Eser, Zinet Erdaş ve Zuhal Dalçin hazır bulundu.

Çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan sanıklar Devran Aslan, Tahsin Erdaş, Şerif Mesutoğlu, Mehmet Deniz, Ahmet Deniz, Fikret Bağı, Fikret Deniz ve Vedat Erol ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmaları alındı. Üzerlerine isnat edilen suçlamaları reddeden tutuklu sanıklar tahliyelerini, tutuksuz sanıklar ise beraatları yönünde karar verilmesini istedi.

İçişleri Bakanlığı müşteki avukatları, tutuklu sanıkların mevcut halinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından tutuklu sanıklardan Ahmet Deniz ve Mehmet Deniz'in tahliyelerine karar verdi.

Mahkemeye heyeti ayrıca, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 17 Temmuz'a erteledi.

İstenilen ceza

İddianamede, Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün katledilmesi ile ilgili 15 şüpheli hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 54 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamenin "önemli tespitler" kısmında, "Olay yerinde yapılan incelemelerde Safitürk"ün makamının karşısında bulunan tuvalet giderinde 10 santimetre altta ışığı yanar vaziyette dışarıdan çok düğmeli olduğu görülen kumanda (verici) olduğu değerlendirilen antenli cihaz bulunmuştur. Güvenlik kameraları görüntülerinde yapılan incelemede binanın arka kısmını çeken kameranın güncel saatten 4 dakika kadar geri olduğu tespit edilmiştir. Makam odasının bulunduğu katın tuvaletinden patlamadan yaklaşık 10 saniye sonra bir çift eldivenin atıldığı görülmüştür. Suikast eylemini gerçekleştiren kişi veya kişilerin saldırının hemen sonrasında tuvaletin camından attıkları eldivenler incelenmek üzere Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir." ifadeleri yer alıyor.

PKK adına asıl üst kontrol görevini zabıta görevlisi Vedat Erol'un yaptığı ifade edilen iddianamede, saldırıya ilişkin şüphelilerin birbirini psikolojik olarak motive ettiği vurgulanıyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir