• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...
"Yargı tek bir kişinin bile zülüm altında kalmasına seyirci kalmamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı kitlesel basın açıklamasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada FETÖ'nün brifingli yargısı tarafından yaşanan hukuksuzluklara temas etti.

Diyarbakır İslami STK'ları tarafından düzenlenen "28 Şubat ve FETÖ Yargısının Mağdur Ettiği Yusufiler" konulu kitlesel basın açıklamasına katılan Yapıcıoğlu, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmelerde 28 Şubat sürecinde çok ciddi hukuksuzlukların yaşandığına dikkati çekti.

O dönemlerde çok ciddi hukuksuzlukların yapıldığının altını çizen Yapıcıoğlu, "Uzun bir süredir devam eden bir sorun. Daha önce hem parti olarak hem şahıs olarak defalarca bu soruna parmak basmıştık, gündeme getirmiştik. Bugün 28 Şubat sürecinin brifinginli yargısının ve paralel yargının mağduru olduğu belirtilen insanların önemli bir kısmını bizatihi mahkemelerde savunmalarını üstlenmiş bir hukukçu olarak söyleyebilirim ki, gerçekten o dönemlerde çok ciddi hukuksuzluklar yapıldı. Çok ciddi zulümler yaşandı. Hani derler ya 'mahkemelerin duvarlarının dili olsaydı da dile gelse neler anlatırlardı' işte belki o duvarların anlatamadığı şeyleri anlatabilecek kişilerden birisi olarak söylüyorum. Çok büyük mutsuzluklar yaşandı ve bugün artık herkes tarafından bunların hukuksuzluk olduğu biliniyor ve dile getiriliyor." dedi.

"Bir an önce bu hukuksuzluğun son bulması gerekir"

28 Şubat sürecinin ve aktörlerinin önemli bir kısmının mahkemelerde yargılandığını söyleyen Yapıcıoğlu, "28 Şubat'ın bir darbe olduğu tescillendi. Bu darbe yapanların en azından bir kısmı cezalandırıldı. Keza, Paralel Devlet Yargının (PDY) mensubu olduğu gerekçesiyle 4 bini aşkın hakim ve savcı meslekten ihraç edildi ve ihraç gerekçelerinde de şu husus açıksa belirtildi. 'Bu kişiler mahkemelerde hukukun gereğini, adaletin gereğini yerine getirmek için bir çaba içerisinde olmadılar. Kendi örgütsel çıkarlarını önceleyip buna göre bir tavır takındılar ve hukuksuz kararların altına imzalar attılar.' diye bunu artık bugün herkes söylüyor. Onlar içerde bazıları ceza aldı, imza vermek suretiyle tutuksuz bir şekilde cezalarının kesinleşmesini bekleyecekler. Fakat onların mağdur ettiği insanlar halen içeride, bazıları 25 yılı aştı. Bunun gerçekten izah edilecek bir tarafı yoktur. Yani hiçbir mantıkla bunu izah edemezsiniz. Vicdana, insanlığa, hukuka ve adalete sığan bir tarafını bir kenara bırakıp, mantıken bile tamamen çürümüş, dökülen bir durumla, vaziyette karşı karşıyayız. Bir an önce bu hukuksuzluğun son bulması gerekir. Seçim sathı mailine girdiğimiz bu dönemde meclis bu konuda bir inisiyatif alıp yasal bir düzenleme yapar mı bilemiyorum ama her ne olacaksa bir önce olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Yargının yükü ne kadar ağır olursa olsun tek bir kişinin bile zülüm altında kalmasına seyirci kalmamalıdır"

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin "FETÖ'nün mağdur ettiği dosyaların yeniden inceleme" çıkısına dair soruya da cevap veren Yapıcıoğlu, "Daha önce de biz bugün başka mahkemeler tarafından 'terörist' olarak kabul edilip cezalandırılan, cezaevlerine kapatılan hakimlerin, kendi mensup oldukları örgütlerin çıkarlarını gözeterek karar verdikleri dosyaları yeniden ele almak gerekir dediğimizde, zamanın Adalet Bakanı, 'yargı bu kadar ağır bir yükün altından kalkamaz' diye bu talebimizi geri çevirmişti. Fakat bu mazeret değildir. Yani yargının yükü ne kadar ağır olursa olsun mutlak surette tek bir kişinin bile zülüm altında kalmaya devam etmesine seyirci kalmak mümkün değildir, olmamalıdır." şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir