• DOLAR 32.588
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2489.255
  • ...
"Kâinat İlmi" dersinde dönemin son dersi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde her hafta farklı ilim dallarından uzmanlar tarafından işlenen "Kâinat İlmi" dersinde son hafta "İslam Medeniyetinde Bilgi ve Bilim, Müslüman Bilim Adamları ve Bilime Katkıları" konuları işlenerek dönem tamamlandı.

Üniversitenin İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Caner Ilgaroğlu tarafından Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonunda verilen derse, Üniversite akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

"Bilim, Allah'ın vermesiyle elde edilir"

Sunumuna İslam'ın ilim ve bilim anlayışına değinerek başlayan Ilgaroğlu; "İslam medeniyeti açısından ilim, öncelikle Allah'ın sahip olduğu ve insanın da ancak Allah'ın kendisine vermesiyle kazanabildiği, kaynak olarak ilâhî ama zuhur olarak insanî olan bütün tasavvur, tasdik ve becerileri ifade etmektedir." dedi.

"Tevhid inancı gereği, Müslüman düşünürler ilmin, Allah'ın ezelî ilmi olarak en yetkin biçimde ve tek olduğunu düşünmüşlerdir." diyen Ilgaroğlu, "Mutlak bilgi ancak Allah'a aittir. Beşer düzeyinde üretilen her bilgi, gerçeğin sadece bir parçasıdır ve son tahlilde eksiktir. Bu ezelî ilim, tikel ve tümel tüm hakikatleri ihata eden, kûn emriyle kâinat biçiminde varlık aleminde tahakkuk eden, Vahiy ile İlahi Mesaj olarak tenezzül eden ve nihayet insan aklı ve gönlüne girmek suretiyle taakkul ve tahammüd eden bir ilimdir. İnsan, 'ezelî ilmi' taakkul ettiğinde Kâinat'ı Âlem'e dönüştürür. Ve Allah'ın mahlûkatına ve masnuatına ait ilimleri icra ederek Allah'ı bilir, tanır, sever ve ona kulluk eder." dedi.

"Müslüman bilim adamları dünya tarihine damga vurmuştur"

İlim, bilim, cehalet ve din konularına da vurgu yapan Ilgaroğlu, Müslüman bilim adamlarının bilime katkılarının yadsınamaz olduğunun altını çizerek dünya tarihine damga vurduklarını söyledi.

Doktor Ilgaroğlu, Tıp biliminde İbn Sînâ, Matematik bilimine Harezmi, Ömer Hayyam, Ali Kuşçu, Astronomide Fergami, Battani, Tusi, İbn el-Heysem ve Birûnî, Fizikte İbn el-Heysem ve Kemalüddin el-Farisi, Kimyada Cabir ibn Hayyam, Coğrafyada Kâtip Çelebi, Denizcilikte ise Piri Reis gibi Müslüman bilim adamlarının tarihe damga vurduklarını dile getirdi. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir