• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...
Filistin`de bir Direniş ailesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin direnişi kadın-erkek ayırımı olmadan sürüyor. Büyük Yürüyüşü katılan karı kocanın ikisi de yaralandı… Muhammed, 6 Nisan'daki gösteriler sırasında Esma ise 14 Mayıs'ta yaralandı.

Yıllardır her ramazan iftar sofralarına çocuklarıyla beraber oturan çift, bu yıl ikisinin de ramazanı hastanede geçirmesi ve Esma'nın hareket edememesi nedeniyle ramazanı birlikte geçiremiyorlar.
Çocukları Ömer (7), Leyan (5) ile 4 aylık Emir hastanede kalan anne ve babasını özlüyor. Ninelerinin baktığı çocuklar anne ve babasını özledikleri için her gün hastaneye gidip onları görmek istiyorlar.
AA muhabirine konuşan Esma, "Daha önce İsrail askerlerinin saldırıları nedeniyle endişe ettiğim için gösterilere katılma fikri aklımda yoktu. Ama eşimin yaralandığını öğrendiğimde ben de katılmaya karar verdim ve sınıra gittim." dedi.
Esma, "Gösterilerin ön saflarında yer aldım. Eylemcilere su dağıtıyordum ilk yardım görevi yapıyordum. Birkaç kez göz yaşartıcı gazdan boğulma tehlikesi atlattım. Bir keresinde bir genç bana uyarıda bulunarak 'keskin nişancı seni hedef alıyor dikkat et' dedi. Daha sonra adının Said Ebu Taha olduğunu öğrendiğim genç, beni uyarmasının hemen ardından boynundan vurularak şehit oldu. Bu olay beni çok etkiledi. Ancak eylemde olmaktan vazgeçmedim aksine gösterilere katılma arzum daha çok arttı." ifadelerini kullandı.

"İşgalci askere güvendiğime pişman oldum"
Gösterilerde yaşadıklarından bahseden Esma, şunları söyledi:
"ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdığı 14 Mayıs günüydü. Eylemcilerle birlikte protesto için Huzaa beldesinin doğu sınırına doğru yöneldik. İsrail askerleri hedef gözetmeksizin ateş ediyordu. Etrafımızdaki birçok insan yaralanıyordu. Kimseye merhamet etmediler. Buna rağmen ön saflarda yer aldım. Sınıra yaklaşık 80 metre mesafede vurulan ve boş bir konteynerin arkasına doğru geçmeye çalışan bir genç gördüm. Yanına koşarak yardım ettim ve ilk yardımını yaptım."
Yaralandığı anı anlatan Esma, "Aynı gün ikinci kez başka bir genç kız gördüm. Sınıra yakın bir yerde ayağından yaralanmıştı. Sınırdaki israil askerine işaret ettim kızı göstererek yaralı ve ona yardım etmek istediğimi işaretle anlattım. Eliyle tamam yürü dedi. Bende kıza doğru yöneldim. Ancak işgalci askere güvendiğime pişman oldum. Yaralı kızın yanına gittim onu alıp ateş hattından uzaklaştırmaya çalışırken, asker silahını bana doğrulttu ve ateş etti. Sanki ayağım vücudumdan ayrıldı gibi hissettim. Yere düştüm." diye konuştu.
İşgal askerlerinin bununla yetinmediğini söyleyen Esma, birde kendilerine göz yaşartıcı gaz attıklarını, bu nedenle bir süre gençlerin kendilerine yardıma gelmesini beklediklerini, gelirken de bazılarının yaralandığını dile getirdi.
Ramazanı buruk geçirdiklerini anlatan Esma, yaşanan olayların yanı sıra eşinden ve çocuklarından ayrı kaldığını belirterek, "Eşim başka yerde, çocuklarım başka yerde. Eşim de yaralandığı için çalışamıyor. Evimiz kira. Ekonomik olarak da çok kötü durumdayız. Bebeğimin yanında olamıyorum. Bebeğim kalp hastası. Süte ve özel bakıma ihtiyacı var. Ama bunlardan yoksun." dedi.

"Özgürleşene dek Filistin'i savunmaya devam edeceğiz"
Artık yürüme hayalinin kalmadığını söyleyen Esma, "Tüm bunlara rağmen gösterilere katıldığım için pişman değilim. Gösteriler sürdükçe katılmaya devam edeceğim. Vücudumun diğer organlarını kaybetsem dahi. Özgürleşene dek Filistin'i savunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Öte yandan daha önce de 2008 ve 2015 yıllarında yaralanan Muhammed Ebu Dakke, işgalciler tarafından üçüncü kez yaralanması nedeniyle ayağında ve belinde hasar oluştuğunu söyledi.
Geçmişten bugüne protesto için eylemlere katıldığını belirten Ebu Dakke, Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne de başından itibaren iştirak ettiğini ve orada dizinden yaralandığını anlattı.
Ayağındaki sinirlerde oluşan hasar nedeniyle koltuk değneği olmadan yürüyemediğini söyleyen Ebu Dakke, "Ramazan ayında aile hayatımızı mahvettiler. Ben yaralıyım. Eşim yaralı. Çocuklarımız ayrı yerde. Herkesin bir araya toplandığı iftar sofrasında buluşamıyoruz." dedi.
Ebu Dakke, bunun yanı sıra çalışamadığı için maddi olarak zor durumda olduklarını ifade ederek, özellikle eşinin tedavisi konusunda kendilerine yardım edilmesini temenni ettiğini aktardı.

Abluka altındaki Gazze sınırında ABD büyükelçiliğinin açıldığı 14 Mayıs'ta düzenlenen gösterilerde işgalci rejim askerlerinin saldırıları sonucu 60'tan fazla Filistinli şehit olmuş, yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere binlerce Filistinli de yaralanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir