• DOLAR 32.503
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2488.526
  • ...
SON DAKİKA
İran nükleer anlaşmanın devamı için şartlarını açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkesinin askeri ve siyasi liderlerini kabul eden İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in konuşması devlet televizyonunda yayınlandı.

Tahran'daki konutunda gerçekleşen görüşme kapsamında Hamaney, ABD'nin İran aleyhindeki açıklamalarına ve nükleer anlaşmaya değindi.

ABD'nin İran'a karşı derin düşmanlık beslediğini belirten Hamaney, ABD'nin devrimden bu yana rejime karşı bütün saldırılarının başarısızlıkla sonuçlandığını anlattı.

"ABD, Tom ve Jerry hikayesinin meşhur kedisi gibi başarısız oldu"

Nükleer anlaşmadan ayrıldıktan sonra ABD'nin İran'a karşı attığı adımların rejim değişikliğini hedeflediğine dair söylemlerle ilgili Hamaney, "Bu yeni bir şey değil. Devrimden bu yana kurdukları bütün komploların amacı rejimi devirmekti ancak bütün bunlarda Tom ve Jerry hikayesinin meşhur kedisi gibi başarısız oldular. ABD, sadece mevcut başkan Donald Trump döneminde değil önceki dönemlerde de hiçbir zaman taahhütlerine bağlı kalmadı. İran, uluslararası bir anlaşmayı kolaylıkla ihlal eden bir hükümetle etkileşim kuramaz. ABD Başkanı Trump da önceki ABD başkanları George Bush, Ronald Reagan gibi selefleriyle aynı kaderi paylaşacak ve tarihte kaybolacaktır." dedi.

Nükleer anlaşmanın devamı için şartlar

Anlaşmaya imza atan Avrupa ülkelerinden İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da hassas konularda ABD ile ortak hareket ettiğini vurgulayan Hamaney, söz konusu anlaşmanın devamı için şartlarını şöyle sıraladı:

"İran'ın Ortadoğu'daki faaliyetleri ve balistik füze programının sorgulanmaması, nükleer anlaşmadan ayrılarak 2231 sayılı kararı ihlal eden ABD'ye karşı yeni bir karar çıkarılması, ABD'nin İran aleyhindeki her türlü yaptırıma karşı konulması, İran'ın petrol ihracı ve Avrupa bankalarıyla ilişkisi konusunda garanti verilmesi. Avrupa'nın bu şartları sağlayamaması halinde İran'ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlama hakkı saklıdır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir