• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Son günlerde doların hızlı yükselişinin diğer sektörleri olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de olumsuz etkiledi.

Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zor günler geçiren kuyumcu esnafı, satışlarının ciddi oranda düştüğünü ve iş yapamaz hale geldiklerini belirttiler.

Altın ve doların hızlı yükselişinin diğer sektörleri olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten Cahit Özçelebi, "Şu ana kadar herhangi bir müdahale yapılabilmiş değil. Bu durum sadece bizleri etkilemiyor. Siirt'in merkezi olan bir bölgede kuyumculuk yapmama rağmen müşteri yok. Parası olan 'acaba alsam tekrar düşer mi?' diye korkarken, altını olan da 'acaba satsam mı tekrar düşünce alırım.' kararsızlığı içerisinde bulunuyor. Bu durum genel itibarı ile herkesi etkiliyor. Sadece bizleri değil, vatandaşlardan borcu olanları, evlenecek olanları, yatırım yapmak isteyenleri ve inşaat sektörünü etkiliyor. Bilindiği üzere dünyadaki bütün ticaret dolara bağlıdır. Dolar yükseldi mi ne oluyor? Otomatik olarak demir ve gıda yükseliyor, her şeye zam geliyor. Çünkü çerezden tutun hammaddeye kadar her şey dolara endeksli, tabi umut ediyoruz ki fiyatlar düzelecek, gördüğümüz kadarı ile Türkiye üzerinden oyunlar oynandığını hissediyoruz." şeklinde konuştu.

Altın ve dolarda ki bu yükselişi hükümete açılmış bir savaş olarak gördüğünü söyleyen Osman Er, "Hükümet ne kadar müdahale etse, dış güçler karşı bir atak yapıp bizimle savaşıyorlar. Milletin alım gücü düştükçe bizim alım gücümüz de düşüyor, önemli olan sermayeyi korumaktır. Borcu olan gelip altın almak zorunda, tabi bu da onlara büyük bir külfet oluyor. Allah onların yardımcısı olsun. Genelde elinde nakit bulunanlar altın alıyor, ama hepsi de zarar edeceğini düşünüyorum. Biraz mantıklı davranıp seçimden sonra altın yâda dolar almalarını tavsiye ediyorum, tabi bu zarar gene halktan çıkacak bizler de buna katlanacağız." ifadelerini kullandı.

"Altın ve dolarda ki yükselişten dolayı hepimiz işsiz kaldık"

"Sabah iş yerimizi açıp akşam siftah etmeden evimize geri dönüyoruz." diyen Harbi Tanık, "Altın ve dolardaki yükselişten dolayı hepimiz işsiz kaldık. Ayıp olmasa evden gelip iş yerimizi açmazdık, sabahtan akşama kadar maalesef oturuyoruz. Elektrik, kira parası kendi cebimizden gidiyor. Türkiye ve dış devletlerarasında yaşanan sıkıntılar ve bölgede yaşanan savaşlar yüzünden istikrar kalmadı. Bizim bütçemiz boşalmış kimsenin haberi yok, herkes paranın olduğundan söz ediyor ama öyle değil, para olmuş olsaydı bu doların yükselmesini nasıl açıklayacaksınız? Bir gram altın satamıyorum, çeyrek altın olmuş 330 TL sabah gel, akşam eve git, işimiz bitti. Sadece benim değil bütün esnafın bitti, yükselen dolar ve altın yüzünden ne satabiliyoruz, ne de alabiliyoruz. Sattığımızı da yerine koyamıyoruz, onun için satmasak daha iyi bir kilo altın 200 bir milyar, kim altının gramını 200 TL'ye alacak. Zaten memur kesimi borçlu kendine araba veya ev satın almış, burada ki esnafın zaten işi yok hepsi sıfır elde sıfır, gençlerin çoğu işsiz, nereden para gelecekte millet altın alsın, vatandaşlara yapılan barajlardan dolayı ellerine biraz para geçmişti onu da tüketti." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de uygulanan yanlış politikalar bizi bu duruma getirdi"

Türkiye'de uygulana yanlış politikalar ve erken seçimden dolayı yaşanan belirsizliklerden dolayı toplumda büyük bir endişenin hâkim olduğunu söyleyen Ali Erdoğan, yaşanan sıkıntıları şu şekilde anlattı:

"Jeopolitik riskler, Türkiye'de uygulanan yanlış politikalar ve Merkez Bankasının yılsonu dolar tahminini tutturamaması, zamanında atılmayan adımlar bizleri zor bir yere getirdi. Bu dengesizliği sanayiciler osun, ekonomistler olsun dile getiriyorlardı. Tabi bunu sebebini sadece Merkez Bankasına bağlamak doğru değil, erken seçimin de getirmiş olduğu riskler var, seçimden sonra başa kimin geçeceğinin bilinmemesi ve uygulayacağı politikalar noktasında büyük endişeler duyulduğu için bir belirsizlik var. Bu belirsizlik hem vatandaşı hem de esnafı tedirgin etti, aldığımız duyumlara göre İstanbul'da altın ve döviz satışı yapılamıyor. Ben Altın alış verişi yaptığım şirketten işlem yapamıyorum, bana Altın ve döviz ile ilgili belirsizlik sonuçlanıncaya kadar satış yapılmayacağı söyleniyor. Şu anda altın fiyatlarını yüksek olmasından dolayı kuyumcular çarşısında kimseyi göremiyoruz." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)