• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...
Teknoloji orucu tutun!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, teknoloji bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bağımlılıklardan ve zararlı alışkanlıklardan arınma anlamında Ramazan ayının önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Günlüoğlu, tıpkı Ramazan orucunda olduğu gibi bir tür "Teknoloji orucu" ile bağımlılık riski olmadan, bilinçli teknoloji ve internet kullanımının da mümkün olabileceğinin altını çizdi ve ekledi; "Ramazan'da kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın."

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar olmasına rağmen kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabiliyor. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanıyor.

Bu çerçevede, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sadece sigara ve türevleri değil, teknoloji gibi diğer davranışsal bağımlılıklardan uzaklaşma anlamında ciddi fırsatların olduğuna dikkat çeken Günlüoğlu , "Tıpkı Ramazan orucunda olduğu gibi bir tür 'Teknoloji orucu' ile bağımlılık riski olmadan, bilinçli bir teknoloji ve internet kullanımının da mümkün olabileceğinin" altını çiziyor.

"Ramazan; paylaşmanın ve sevginin ayıdır"

"Manevi değerleri ve duyguları hatırlatmak ve yaşatmak için bir fırsat olan Ramazan ayında, teknoloji ve diğer bağımlılık ve zararlı alışkanlıklardan uzak durup, kişinin kendisine ve sevdiklerine daha fazla zaman ayırmasının önemine" değinen Günlüoğlu "Ramazan paylaşmanın ve sevginin ayıdır. Bu önemli ayı telefonla, sosyal medya hesaplarıyla değil, kendimize, içe dönerek geçirelim, ailemize, sevdiklerimize daha fazla ve verimli bir şekilde vakit ayıralım, sohbet edelim, çocuklarımızla konuşalım, onlara Ramazan'ın ve paylaşmanın güzelliğini anlatalım ve teknoloji kullanımında onlara örnek olalım." dedi.

"Duygusal paylaşımları azaldı, öfkeleri arttı"

Teknoloji ve internet bağımlılığının geldiği nokta hakkında tespitlerde bulunan Günlüoğlu , "Sürekli çevrimiçi olma isteği, gerçekte insanın ne kadar iletişime açık, kendinden bahsetme ve yaptıklarını başkalarına anlatma ihtiyacının ne kadar fazla olduğunun bir göstergesi aslında. Bu durum öyle garip bir hal aldı ki, aynı mekânda olan ancak ekran üzerinden iletişimi daha çok tercih eden gruplar oluştu. En sevdiği oyuncaklarıyla oynamaz, sokağa çıkmaz oldu çocuklar. Bir araya gelmelerine gerek kalmadan çevrimiçi olarak ekran başında oynamaya başladılar. Duygusal paylaşımları azaldı, öfkeleri arttı. Mesajla, yazarak ama eksik yazarak iletişimi tercih etmeye başladılar. Sözcüklerle kendilerini ifade edemez oldular." dedi.

"Ramazan yalnızlıktan uzaklaştırır"

Teknoloji ve internet bağımlılığından uzaklaşma ve kurtulma adına yapılması gerekenlerden bahseden Günlüoğlu, önerilerini şu şekilde sıraladı:

"İnternet ve teknoloji bağımlılığından uzaklaşmak isteyenlere ilk aşamada internet kullanımını tam zıt saatlere kaydırmalarını öneriyoruz. Bu zaman düzenlemesinin ardından ise bilgisayar, akıllı telefon vb. kullanımın hemen ardından erteleme ihtiyacı doğurmayacak basit işler konusunda belli planlamalar devreye konulabilir. Diğer yandan internet kullanımıyla ilgili hedefler koymakta faydalı olacaktır. Burada kritik başarı faktörü yoksunluk belirtilerini azaltmak için kullanım saatlerini sık ama kısa süreli hazırlamaktır. Araştırmalar yalnız yaşayan veya sosyal kayıp yaşamış bireylerin daha çok internet bağımlılığı geliştirdiğini gösteriyor. Dolayısıyla yalnızlık, bu bağımlılığı tetikleyen unsurların başında geliyor. Aynı problemi yaşan insanlardan oluşan destek grupları ya da spor veya sanat aktivitesi yapan bir gruba dâhil olmak da bağımlılıktan uzaklaşma adına önem arz etmektedir. Bu anlamda Ramazan, başkalarıyla bir araya gelme gibi aktiviteler açısından önemli bir fırsat olarak görülüp, bu açıdan değerlendirilmesi gerekiyor. Ramazan yalnızlıktan uzaklaştırır." (M. Salih Keskin - İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir