• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...

Antep baklavasının temel malzemesi olan fıstığın kilogramı 220 TL'yi geçti. Fıstık fiyatlarına tepki gösteren Siirtli baklava üreticileri, fiyatlarının yükselmesinin nedeninin karaborsacılık olduğunu söylediler.

Sezon başında fıstık fiyatının 60-70 lira arasında değiştiğini, şu an ise 220 TL'yi geçtiğini belirten baklava üreticileri, yaşanan bu durumdan dolayı mağdur olduklarını böyle devam etmesi durumunda fıstıklı baklava üretmeyeceklerini ifade ettiler.

Fıstık fiyatlarını yükselmesinin sebebini anlayamadığını söyleyen Hacı Sucin, "Sıkıntımız büyük, fıstık fiyatları bizleri oldukça olumsuz etkiledi. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz. Geçen sene en kaliteli fıstığı 60-70 TL'ye alıyorken şu anda 210-220 TL'ye kadar yükseldi. Böyle giderse fıstıklı baklava çıkaramayacağız. Ancak sipariş üzerine çıkarabileceğiz, onunda fiyatı 150 TL olursa ancak bizi kurtarır. Fıstıklı baklavanın kilosunu 50-60 TL'ye satıyoruz. Malumunuz bu bölge insanının alım gücü oldukça düşük, biraz daha zam yaparsak iş yapamaz duruma düşeriz. Şu anda zaten zararına satış yapıyoruz. Bizim insanımızın bir damak tadı var ve bu hayırlı Ramazan ayında insanımızı bu damak tadından mahrum etmek istemiyoruz. Çünkü bizim milletimiz en güzeline layıktır. Şu anda bizlerde şoktayız, bazıları karaborsacılar bazıları da kiriz nedeniyle fiyatların yükseldiğini söylüyor. Bizler bu yükselişin sebebini bilemiyoruz. Tek bildiğimiz şey çok zor durumda olduğumuz." şeklinde konuştu

Stokçular halkın damak tadına göz diktiler

Fıstık fiyatlarının yüksek olması hem baklavacıları hem de vatandaşları mağdur ettiğini belirten Hüsamettin Hocaoğlu, "Biliyorsunuz ki yeni sezon fıstıkların çıkmasına bir buçuk ay var. Bunu fırsat bilen stokçular ellerinde kalan fıstıkları stoklayarak yeni sezon fıstıklar çıkıncaya kadar ellerindeki fıstıkların fiyatını yükseltmeye çalışıyorlar. Anlayacağınız halkın damak tadına göz diktiler. Benim vitrinimde her zaman fıstık sarması olurdu fıstık içini kısıtlı bulduğumuzdan dolayı sarma yapamıyorum. Bizleri İran ve Afgan fıstığına mahkûm ediyorlar, fakat o fıstıktan da sarma yapılmaz çünkü güzel çıkmaz, bizler de kalitemizi bozamıyoruz. Birkaç gündür fıtık bulamadığımız için ceviz içi çalıştık, şu anda bir parti fıstık içi bulduk. Devlet büyüklerimizin bu soruna bir el atmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mağdur oluyoruz ama halkı da düşünmek zorundayız"

Fıstık içi fiyatının 220 TL'ye ulaşmasına rağmen baklavayı geçen seneyle aynı fiyata sattıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını ama halkı da düşünmek zorunda olduklarını belirten Hocaoğlu, "Geçen yıl değil daha bir buçuk ay önce 80-100 TL bazında olan fıstık fiyatları şu anda 210-220 TL civarında.  Fakat bizim fiyatlarımız halen aynı, 80-100 TL'ye fıstık aldığımızda da baklavanın kilosunu 50 TL'ye satıyorduk. Şimdi de 210-220 TL'ye fıstık içi alıyoruz halen fiyatlarımız aynı tabi biz mağdur oluyoruz ama halkı düşünmek zorundayız, ikide bir zam yapamayız. Yani elimiz kolumuz bağlı, yeni fıstığın çıkmasını bekliyoruz ki elimiz biraz rahatlasın. Şu anda sadece sınırlı çeşitleri çıkarabiliyoruz. Fazla lükse kaçmıyoruz, fıstık sarma, kadayıf sarma gibi çok fazla yeşile kaçan ve çok fıstık isteyen tatlı çeşitlerini yapmıyoruz. Biz buna mecbur ettiler, bu tatlılar pahalı olduğu için vatandaşlarda alamıyor. Tabi bizlerde fıstık içi alamıyoruz." diye konuştu.

Hocaoğlu, "Tereyağlı fıstıklı baklava ve bütün çeşitleri 50TL'ye satıyoruz. Sadece fıstık sarmayı 80 TL'ye satıyorduk onu da fıstık olmadığından dolayı bir haftadır yapamıyoruz. Sayın Fakıbaba'nın bu duruma bir el uzatmasını istiyorum. Böyle stokçulara fırsat verilmemesi gerekir. Devletimiz bunlarla baş edebilecek güçtedir. Bu tür oyunlara bizleri düşürmesinler, biz Antep fıstığını kullanıyoruz, çünkü Siirt fıstığı kuru yemişliktir, kurutulup tuzlanıyor. Rengi de daha açık sarıdır, bu sebeple baklavalı tatlılarda kullanılmıyor. Daha çok koyu renkte boz olan Antep fıstığı kullanılıyor." dedi. (Murat Orhan-İLKHA)