• DOLAR 32.376
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.865
  • ...
Tutuklu Generaller Emekli Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Generaller ceza aldıkları takdirde emekli edilip maaşlarının düşeceği gerekçesiyle emekliliği düşünüyor


Sabah Gazetesi`nin haberine göre Ergenekon, Balyoz ve İnternet Andıcı gibi davalarda yargılaması devam eden muvazzaf askerlerin geçen hafta içinde "emekli maaşı" tartışması yaşadığı ortaya çıktı. Genelkurmay eski Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu`nun yanısıra Korgeneral Yurdaer Olcan, Korgeneral M. Korkut Özarslan, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Bekir Memiş, Tümgeneral İhsan Balabanlı ve Tuğgeneral Nurettin Işık`ın da aralarında bulunduğu 35 general emekli maaşını masaya yatırdı. Hasdal ve Hadımköy`deki askeri cezaevlerinde tutuklu olan muvazzaf generallerin kendilerine ceza verilmesi durumunda emekli maaşlarını ciddi bir oranda kaybedecekleri ve bunun ailelerini çok olumsuz etkileyeceği konusunda endişeler yaşadıkları belirtildi. Generallerin bu nedenle kendi istekleri ile emekliye ayrılma konusunda aralarında tartışmalar yaptıkları öğrenildi.

İKİ FARKLI GÖRÜŞ

SABAH`ın ulaştığı bilgilere göre tartışmalar esnasında bazı generaller "Bize ceza verecekler ve zorla emekliye ayıracaklar, en iyisi biz ailelerimizi garantiye alalım, basalım istifayı, emekli maaşımızı tam alalım" dedi. Aralarında hukukçuların da olduğu diğer subaylarsa "Mevcut kanunlar gereği tutuklu olanlar hakkında Askeri Şurada dahi karar alınamaz. Bu tür endişeler yersiz. Zaten Genelkurmay bu konuda çalışıyor" dedikleri öğrenildi. Tartışmalara karşılık 2010`da yapılan bir çalışmada bu tür davalardan yargılanan ve halen görevde olan askerlerin sivil mahkemeden ceza alması durumunda Askeri Ceza Kanunu`nun 30`ncu maddesi gereği haklarında "TSK`dan çıkarma" cezası veriliyor. Aynı kanunun 31`inci maddesi gereği çıkarma cezasının sonucu askeri memuriyetlerin kaybedilmesi anlamına geliyor. Çıkarma cezasına istinaden de TSK tarafından ayırma işlemi yapılması gerekecek. Buna göre ceza alan muvazzaf subayların TSK`dan ilişiklerinin kesilmesi durumunda emekli statüsü kazanıp kazanamadıkları hukuken tartışmalı hale gelecek. Bir süre önce konuya ilişkin yapılan ve Başbakanlığa sunulan çalışmada şu görüşlere yer veriliyor: "Asker personelin emekli olabilecekleri durumların sayıldığı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 39`ncu maddesinin "e" fıkrasına göre, "askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine kurumlarınca re`sen ayrılan subay ve astsubaylara" emekli aylığı bağlanabilmekter." Bu açıdan bakıldığında, kanunun içeriği, sivil mahkeme ceza verilen askerlere emekli aylığı bağlanmasına izin vermemekte

MAAŞLARI DÜŞECEK

Çalışmada,ilişikleri kesilen personele emekli aylığı bağlanmasına karar verilse dahi ortaya çıkacak tablo şu şekilde özetleniyor: "Normal emeklilerin maaşını, bu kişilerin alabilmesi mümkün olamayacak. Örneğin, 500 ila 700 TL arasında değişen kadrosuzluk tazminatından bu personelin faydalanması mümkün değil. Çünkü, kadrosuzluk tazminatına hak kazanabilmek için ya personelin bekleme ve görev süresi sonunda idare tarafından emekliye sevk edilmesi ya da personelin kendi isteği ile emekliye ayrılması gerekiyor. Benzer şekilde makam ve temsil tazminatının da bu durumdakilere verilmemesi gündeme gelebilecek. Askerlerin emekliliklerinde de makam tazminatı alabilmeleri için belirli rütbe ve görevlerden emekliye ayrılmaları gerekmekte."

SABAH

Bu haberler de ilginizi çekebilir