• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Tarihte Bugün - 22 Mayıs 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 22 MAYIS

1176: Selahaddin Eyyubi'ye Halep'te suikast girişimi. O dönemde bu tarz suikastlerin tam olarak kimler tarafından yaptırıldığı açığa çıkarılamamıştır. Selahaddin gibi hemen tüm zamanların en adil en dirayetli sultanlarından biri ve özellikle de İslam Ümmetinin birliği ve maslahatları uğruna çaba sarfetmiş bir İslam Kumandanının, Haçlılar başta olmak üzere bir çok düşmanı vardı. Yine de kimi tarihçilere göre bu suikastler, Hasan Sabah`ın Fedailer adlı örgütü tarafından gerçekleştirilmiştir.

1932: Ağrı Dağı ayaklanmasına katılan 34 kişi hakkında idam kararı verildi. O dönemin keyfi uygulamalarına direnen halk İstiklal Mahkemelerinin acımasız kararlarına maruz kalıyor ve çoğu kez yargılanması sonra yapılmak üzere idamlarına karar veriliyordu.

1955: 1877-1878 Erzurum Savaşı'nda Ruslara karşı çatışmalara katılan Kadın Kahramanlarımızdan Nene Hatun) vefat etti. Nene Hatun İslam`ın izzet ve şerefini muhafaza eden kadın bir bayraktar idi. Sonraları İslam`ın bu onurlu kadın örneğini, Müslüman kadınların ifsadı için yozlaştırma gayreti içine girilmişse de tüm zamanlarda İslam Ümmeti, izzet mücadelesini veren bu kadınları, bağrından çıkarmaya devam etmiştir.

1955: TBMM`de, İnönü'nün "... Başbakanı durduracak hiçbir kuvvet kalmamıştır ..." demesi üzerine, Menderes ile İnönü arasında sert tartışmalar oldu. Halkın oyuyla iktidara gelemeyen CHP ve Genel Başkanı İnönü, ortamı germek ve bir yerlere mesaj vererek siyaset alanında var olmaya çalıştılar.

1960: Haberleşmeye sansür koyan Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, beş kişinin bir araya gelerek dolaşmasını yasakladı. Ankara'da mektup ve telgrafa sansür kondu

1960: Büyük Şili Depremi: Richter ölçeğine göre 9,5 büyüklüğündeki depremde 4.000 ile 5.000 arasında insan hayatını kaybetti. Bugüne kadar ölçülmüş en şiddetli deprem olarak kayıtlara geçti. Depremin merkez üssü başkent Santiago de Chile'nin yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehridir. Deprem Büyük Okyanus'da yayılan tsunamiye sebebiyet verir. 10.000 Kilometre mesafedeki Hilo, Hawaii ve Güney Afrika'nın sahil bölgelerini tahrip eder.

Bu depremin deprem dalgaları yeraltından da yayıldığı için jeofizikçiler için büyük bir anlamı vardır. Bu dalgaların oluşumu ve süresinin ölçülmesi ile yeraltı hakkında bir çok bilgiye ulaşılabilmiştir. Bu depremde bir çan gibi vuran yerin titreşimi, bir hafta ölçülebilir düzeyde sürmüştür.

1971: Bingöl'de 6.7 büyüklüğündeki depremde 878 kişi öldü 700 kişi yaralandı, 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı. Depremin merkezi Bingöl merkeze 10 km mesafedeki Göynüksuyu Vadisi ile Çapukçur Ovası'nın kesiştiği yerdir. Ana depremden bir gün önce orta şiddetli bir yer sarsıntısı meydana geldi, ana depremden sonra 1 ay süreyle artçı sarsıntılar devam etti.

1972: İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom, bir apartman dairesinde öldürülmüş olarak bulundu . Elrom,16 Mayıs 1971'de kısa adı THKP-C olan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi üyelerince kaçırılmıştı.

1990: Kuzey ve Güney Yemen birleşti. Batının istediğinde ayırdığı istediğinde tekrar birleştirdiği İslam`ın talihsiz beldelerinden biri olan Yemen, şu sıralar bambaşka senaryoların oynandığı bir ülke...

1997: Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, makamında düzenlediği bir basın toplantısında, ‘Kan emici yarasalar` olarak tanımladığı Refah Partisi hakkında, ‘Ülkeyi iç savaşa sürüklediğini` belirterek Anayasa Mahkemesi`nde açtığı kapatma davasının iddianamesini okudu. Hakaret ederek iddianemeyi okumaya başlayan ilk savcı olarak Vural Savaş, tarihteki yerini almış oluyordu.

2000: Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Fatih Üniversitesi'ne bağlı hemşirelik yüksek okulunu başörtü yasağına uymadığı gerekçesiyle kapattı.

2010: Dubai'den gelen Hindistan Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı Karnataka eyaletindeki Mangalore Havaalanı'na inişe geçtiği sırada pisti ıskalayarak, havaalanın yakınındaki vadiye düştü. Uçaktaki 166 kişiden 8 kişi yaralı olarak kurtuldu

Bu haberler de ilginizi çekebilir