• DOLAR 32.577
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2427.702
  • ...
Ankara`nın Yeni Suriye Paketi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şam rejimiyse ateşkes için yeni şart koşup `Önce isyancılar yazılı garanti versin` dedi, muhalifler reddetti.

5 MADDELİK YAPTIRIM PAKETİ

Suriye`nin Annan Planı`nı kabul etmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın `10 Nisan`a kadar bekleriz` sözlerinin ayrıntıları belli oldu. Ankara, Esad`ın vaat ettiği ateşkes sözünü tutmaması takdirde bu ay içerisinde Paris`te üçüncüsü gerçekleşecek Suriye Halkının Dostları Konferansı için 5 maddelik bir yaptırım paketi hazırladı.

SUK`UN ELİ GÜÇLENİYOR

Elde edinilen bilgilere, Konferans kapsamında bir araya gelecek olan `Yaptırımlar Komitesi`nde açıklanacak paketle Ankara Suriye Ulusal Konseyi`nin elini güçlendirmeyi amaçlıyor. Pakette yer alan en dikkat çekici maddelerden biri SUK`a yönelik her türlü dış yardımın serbest bırakılması. Zira, İstanbul`daki toplantıda Konsey temsilcileri ÖzgürSuriye Ordusu`nu maaşa bağlayacaklarını açıklamış Körfez ülkelerinden diplomatik kaynaklar da `Katar ve Suudi Arabistan`ın SUK`a aktarılmak üzere yüz milyonlarca dolarlık bir para havuzu oluşturmaya hazırlandığını` iddia etmişti. Yaptırımlar Komitesi`nin bu öneriyi kabul etmesi durumunda, Suriye muhalefetinin silahlandırılması da gündeme gelecek. Türkiye`nin oylamaya sunacağı paketteki bir diğer maddeyse Konsey`in Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanınması. İstanbul`da bu konuda net bir karara varılamamış, `Konsey Suriyelilerin meşru `bir` temsilcisi ve muhalif yapıların tek çatı örgütü` olarak kabul edilmişti. Diplomatik kaynaklar Ankara`nın önerilerinin kabul görmesi durumunda, Esad yönetiminin tamamen köşeye sıkışacağını ve Rusya ile Çin`in de desteklerini yavaş yavaş çekmeye başlayacağını vurguladı.

ŞAM: MUHALİFLER DE SÖZ VERSİN

Suriye Dışişleri Bakanlığı, `BM ve Arap Birliği`nin Suriye temsilcisi Kofi Annan`ın henüz, silahlı grupların her türlü şiddetin sona erdiğini kabul ettiğine ilişkin yazılı güvence sunmadığı`nı belirtirken böyle bir açıklama olmadan ateşkesin sağlanmayacağı belirtildi. Ancak isyancıların kurduğu Özgür Suriye Ordusu Komutanı Riyad el Esad, yazılı garanti talebini reddetti. Annan Planı`nın başarısız olacağını kaydeden Esad `Şam, planı uyguladığı takdirde biz de uygulayacağımıza dair söz verdik. Bizler dürüst insanlarız` dedi. Suriye yönetimi bazı kentlerden çekilmenin başladığını duyurmuştu.

İŞTE O MADDELER

Suriye Ulusal Konseyi`nin (SUK), Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi.

SUK`a yönelik her türlü dış yardımın serbest bırakılması.

Esad`ın yurtdışındaki mal varlığının dondurularak, SUK`un kullanımına sunulması.

Suriye`ye tüm uluslararası uçuşların durdurulması.

Dost ülkelerin, diplomatik seviyelerini düşürmesi ya da büyükelçiliklerini kapatması.

Akşam

Bu haberler de ilginizi çekebilir