• DOLAR 32.325
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2301.715
  • ...
Suriye Çekilmek Uçin Yazılı Garanti İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir garanti alınmadan ordunun şehirlerden çekilmeyeceğini bildirdi. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği`nin Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan`ın şiddetin durdurulması konusunda Suriye yönetimine verdiği sürenin bitimine günler kala Şam yönetiminden ordunun şehirlerden çekilmesi konusunda bir açıklama geldi. Suriye yönetimi, "Ordunun yerleşim yerlerinden çekilmesi konusu yanlış anlaşıldı" diyerek, Annan`dan yazılı güvence istedi.

Suriye`de yönetim karşıtı gösteriler 13`üncü ayını geride bırakırken ülkede kan akmaya devam ediyor. Artan şiddet sebebiyle çok sayıda Suriyeli başta Türkiye olmak üzere, Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelere sığınırken BM ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi Annan`ın Suriye yönetimine verdiği 10 Nisan tarihindeki sürenin dolmasına iki gün kaldı. Suriye yönetiminin başta kabul ettiği Annan planı ile ilgili olarak açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdisi, ordunun yerleşim yerlerinden çekilme konusunun yanlış anlaşıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Makdisi, "Annan`ın BM Güvenlik Konseyi`ndeki girişimleri, sanki Suriye 10 Nisan tarihinde ordunun tüm şehirlerden çekileceği sözü verdiği havası estirildi. Bu tür yorum ve değerlendirmeler hatalıdır. Ayrıca Annan şu ana kadar Suriye yönetimine silahlı terör grupların silahların şiddetin her türlüsünü durduracağına, ülke genelinde elindeki silahları teslim edeceğine, Türkiye, Katar ile Suudi Arabistan`ın terör gruplarını silahlandırmaktan vazgeçeceğine yönelik şu ana kadar yazılı bir teminat vermedi." diyerek ordunun çekilmesi durumunda bu konularda yazılı bir teminat istedi.

Suriye`nin Arap Birliği Gözlemci heyetinde olduğu gibi bir olayın tekrarlanmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden Suriyeli Sözcü, "Arap Birliği gözlemci heyetin gelmesini fırsat bilen silahlı terör grupları ordu birliklerinin çekilmesi ile silahlanıp bir çok şehirde tam hakimiyetlerini kurarak her türlü şiddet olayını gerçekleştirdiler. Ardından ordu birliklerimiz bu guruplarla mücadele ederek kentleri normal yaşamına kavuşturdu" açıklamasında bulundu. Makdisi, Suriye`nin tutumu ile ilgili yanlış anlama ve değerlendirmelerin, Annan`ın girişimine olumlu bir katkısı olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş milletler, geçen hafta perşembe günü, Beşar Esed`in kabul ettiği 6 maddelik planı uygulamaması halinde başka adımlar atmak zorunda kalacaklarını bildirmişti. Ülkede 13 aydır süren çatışmalar sonucu 9 binden fazla kişinin öldüğü söyleniyor.
 

dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir