• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
Erdoğan Obama`nın Mesajını Hameney`e İletti İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Habere göre Obama, 25 Mart`ta Güney Kore`de bir araya geldiği Erdoğan`a, 29 Mart`ta Tahran`da yapılan görüşmede Hamaney`e iletilmek üzere şu mesajları verdi:

6 MADDELİK MESAJ İLETTİ
1- Tahran, tartışmalı nükleer programıyla ilgili olarak 5+1 ülkeleriyle 13 Nisan`daİstanbul`da yapacağı müzakereye, ciddiyetini göstermeye hazır, anlaşma için taviz vermeye açık bir halde gelmeli.

2- İran`ın olumsuz bir tavrı, Obama`nın perde arkasındaki diyalog kanalını resmi diplomatik müzakere kanalıyla birleştirmesine neden olabilir. (İran`a yaptırımların azaltılmasını sağlayabilecek gizli görüşmeler biter)

3- Anlaşma olursa, o andan itibaren İran nükleer programını lağvetmese bile, dondurmak zorundadır. Yeni nükleer proje başlatamaz.

4- Obama, Hamaney`in "Nükleer silah istemiyoruz" açıklamasından memnundur. Obama`nın veya ABD`nin İran`ı yok etmek gibi bir amacı yoktur.

5- Tahran, ABD karşıtı düşmanca söylemi değiştirmeli, ABD`yi düşman ve "Büyük Şeytan" diye nitelemeyi bırakmalıdır. Bunun yerine, Obama Yönetimi`nin politikalarının ilişkileri iyileştirdiğini vurgulayan mesajlar verilmesi takdir edilecektir.

6- ABD`nin İran ve Suriye krizindeki politika kaymalarında bir paralellik vardır. Bu sayede Obama, şu ana dek Suriye`ye Arap-Batı askeri müdahalesini engellemekte başarılı olmuştur. Suriye krizi konusunda beraber çalışan ABD,Rusya, Çin, İran ve BM, İran`ın nükleer programı konusunda da aynı ölçüde başarılı olabilir.

İran`dan örtülü özür
NEW York Times gazetesi, Türkiye ile İran arasında gelişen ilişkilerin nükleer müzakereler yaklaşırken İran tarafından gelen açıklamalarla yumuşadığını yazdı. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi`nin ve bakanlık sözcüsü Ramin Mihmanperest`in açıklamalarını örnek gösteren gazeteye göre Tahran, giderek artan bir izolasyonla karşı karşıyayken, Türkiye`nin de kendisinden uzaklaşmasından endişe duyuyor. Gazete, Mihmanperest`in "Tahran-Ankara stratejik ilişkileri zarar görmemelidir. Farklı kişilerin yaptıkları açıklamalar, ikili ilişkileri kötü etkilememelidir" şeklindeki sözlerini "örtülü özür" olarak niteledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir