• DOLAR 32.676
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2504.491
  • ...
Arapları sömürdü sırada NATO var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş Haber/Yorum

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg`in de katıldığı kabine toplantısında konuştu.

Çoğu NATO ülkelerinin artık savunma harcamalarını NATO taahhütleri kapsamında GSYİH`nin yüzde 2`si seviyesine çıkardığını hatırlatan Trump bazı üye ülkelerin henüz bu taahhütlerini yerine getirmediğini ifade etti.

Bu konuda taahhütlerini yerine getiren 7 NATO üyesi ülkeye teşekkür eden Trump, “Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek.” şeklinde konuştu.

NATO üyelerine silah satmak ve savunma sistemlerini modernize etmek anlamına gelen çağrı ile her ülke GSYİH`nın yüzde 2`sini ABD`ye ya da NATO ile uyumlu silah teknolojisi üreten ülkelere aktarmak zorunda kalacak.

AVRUPA TRUMP`A BOYUN EĞER Mİ

Tacir kafası ile meselelere yaklaşan ve ABD emperyalizminin daha fazla kazanması için tehditten, şantaja kadar her yöntemi deneyen Trump, NATO ülkelerinin yüzde 2 olan savunma harcamaları hedefinin düşük olduğunu belirterek “Bu rakam gerçekten yüzde 4 olmalı, yüzde 2 çok düşük bir rakam” diyor. Bu söylem Arap İslam dünyasını sömüren ABD`nin şimdi de NATO üyelerini (mecburi) silah alımına sürükleyerek sömürüsünü (Batıyı savunma maskesi ile örterek) Avrupa`ya da ulaştırma olarak okunsa yeridir.

NATO üyesi ülkelerin savunma giderleri yüzde 4 olmalı diyen Trump, ileriki süreçlerde NATO içinde daha büyük sorunlara yol açacak gibi görünüyor.

NATO giderlerinin büyük bir kısmını ABD`nin karşıladığı elbette doğru… Fakat NATO`nun da Amerikan çıkarlarına hizmet eden büyük bir askeri yapı olduğu gerçeği de ortadadır… NATO`nun şu ana kadarki tüm operasyonları Amerika adına ve Amerikan çıkarları için yapılan saldırılar iken bunun giderlerini de elbette Batı toplumu değil; Amerikan toplumu ödemelidir. Ne var ki Trump`un çılgın karakterini bile Batılı siyasetçi ve yöneticiler bu konuda ciddi bir tepki gösteremiyor. Bu tepkisizlik Batı medeniyetini ve ülkelerini Körfez Arap ülkeleri konumuna indirgiyor ki bunu halkın sindirmesi pek kolay görünmemektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir