• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
Tarihte Bugün - 18 Mayıs 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN / İSTANBUL / 18 MAYIS

1048: Ömer Hayyam, Filozof, Matematikçi, Şair Binom açılımının ilk kullanıcısı İran'ın Nişabur şehrinde doğdu. Hayyam renkli ve zamanın diğer bilginlerine aykırı sayılan kişiliği ve fikirleri ile tüm zamanlarda gündem oldu. Ve meşhurlaşan her kişi gibi onun da hakkında uydurma hikayeler ve yakıştırmalar yapılıp efsaneleştirildi; yapmadığı ve yaşamadığı birçok şey kendisine mal edildi. Onun hakkında söylenen hikayeler, tarihçiler tarafından doğrulanmamış olup tarihçilerin genel kanaati, yazdığı eserler dışında anlatılanların gerçeklik payının bulunmadığı yönündedir. Daha ziyade Matematik ve Takvim konularındaki buluşlarıyla hatırlanması gereken Hayyam, rubailer şeklinde yazdığı şiirlerindeki eğlenceye düşkünlük ifadeleri ve dünyayı alaylı bir dille anlatımları onu ilim adamı değil de her şeye isyan eden bir sarhoş olarak algılanmasına sebep olmuş; anlaşıldığı kadarıyla bu algıyı da kendisi isteyerek oluşturmuştur.

1910: Çıplak gözle görülebilen tek kuyrukluyıldız olan Halley kuyruklu yıldızı, Dünya'nın çok yakınından geçti. Her 76 yılda bir dünyanın yakınından geçmekte ve çıplak gözle görülebilmektedir. Hadisi Şeriflerde bahsi geçen ve görülmesinin büyük olaylara alamet olduğu söylenen kuyruklu yıldızın bu yıldız olduğu kabul edilmektedir.

1926: İstiklal Mahkemeleri'nin görev süresi 7 Mart 1927 tarihine kadar uzatıldı.

1926: Uluslararası Silahsızlanma Konferansı Cenevre'de başladı. Kitle imha silahlarının üreticisi olan bu ülkeler, yaptıkları konferansları, ürettikleri silahları dünya kamuoyundan saklamak amacıyla kullana geldiler. Yani silahlanıp bu silahları savaşlarda en acımasız biçimiyle kullananlar kendileri ve Silahsızlanma konferansları düzenleyenler yine kendileri...

1973: İbrahim Kaypakkaya, TKP/ML ( Türkiye Komünist Partisi Marksist Leninist)'nin kurucusu Diyarbakır Cezaevi'nde iken öldü. Devletin resmi raporlarında diğer tüm Cezaevi ve gözaltı ölümlerinde olduğu gibi ölüm nedeni intihar olarak belirtildi. Ailesine göre ise tutuklanmadan önce yaralanmış ve o halde iken işkence edilerek öldürülmüştür.

1974: Hindistan, Pokhran eyaletindeki Racastan Çölü'nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Gülümseyen Buda adını verdikleri bu proje, Hindistan'ı nükleer silah sahibi olan 6. ülke yaptı. Tamamen Amerika'nın desteği ile Hindistan nükleer silah sahibi oluyordu ve Pakistan ile hala çatışmalar ve anlaşmazlık devam ediyordu. Bunun ardından Pakistan da büyük tavizler ve bedeller vererek nükleer silah sahibi olacak ve iki ülke de aslında tek başlarına asla kullanamayacakları ve batının izni olmadan gündeme bile getiremeyecekleri bir silahı sırf birbirini alt etme uğruna, bulundurmuş olacaklardı. Öte yandan Amerika ve Emperyalist güçler iki devletin arasına soktukları fitneyi yine kendileri manipüle edip dünyayı istedikleri şekilde idare etmeye devam ediyorlardı.

1980: ABD'nin Washington Eyaleti'nde bulunan St. Helens Dağı'nda meydana gelen volkanik patlama 57 kişinin ölümüne ve 3 milyar dolar da maddi zarara yol açtı.

1986: Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamanın ardından Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Prof. Ahmet Yüksel Özemre, "radyasyonda endişe edilecek bir şey yok" dedi. Aradan çok zaman geçmeden radyasyon ile ilgili gerçek veriler ortaya çıktı ve durum Türkiye de dahil komşu tüm ülkeler açısından oldukça endişe vericiydi: yıllar süren radyasyon etkisi ve buna bağlı olarak gelişen birçok ölümcül hastalık...

1998: İsmailağa Cemaati diye bilinen tarikatın ileri gelenlerden ve aynı zamanda Cemaat Lideri Mahmud Efendi Hazretleri'nin damadı Hızır Ali Muratoğlu Hoca, İsmailağa Camii'nin içinde meçhul mihraklar tarafından bıçaklanarak şehid edildi. Cinayetin içyüzü bugüne kadar aydınlatılamadı ve spekülatif yorumların ardı arkası da gelmedi.

2002: Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen ''Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı''nın sonuç bildirgesiyle, kadınların cenaze namazında saf tutmasına, cuma ve bayram namazına katılmasına olur verildi.

2002: Menzil'de bulunan Nakşibendî Tarikatı'nın şeyhi merhum Muhammed Raşit Efendi'nin ağabeyi Seyyid Muhammed Gönül Efendi vefat etti.

2009: Atatürkçü Düşünce Derneğinin İslam karşıtı katı laikçi görüşleriyle tanınan başkanı Türkan Saylan uzun süren kanser hastalığının ardından savcılar tarafından Ergenekon ile ilgili ifadesi alındığı günlerde öldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir