• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
"Bu ay Kur`an-ı Kerim`e daha çok zaman ayırmalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hazreti Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) Cebrail (aleyhi selam) ile mağfiret ve rahmet ayı Ramazan'da karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışılıyor. İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğine Gaziantep halkı da yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Müslümanlar, mukabele halkalarına katılmaktan geri durmayarak genci ve yaşlısıyla camilere akın ediyor. Gaziantep'te özellikle merkez camilerde başlatılan mukabele, sabah, öğle ve ikindi namazından sonra gerçekleştiriliyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim camiye gelenler tarafından dinlenerek ya da yüzünden takip ediliyor. Mukabele, Kur'an sevgisini aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılanlar ise okunan ayetleri takip ediyor. Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilenler yüzünden takip ederken, okumasını bilmeyenler ise dinliyor.

Yapılan mukabelenin ardından İLKHA'ya konuşan Gaziantepliler, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylediler.

Mukabele hakkında bilgi veren Hacı Nazife Ziylan Camii İmam Hatibi Ahmet Hayta, mübarek Ramazan ayının Kur'an ayı olduğunu ve bundan dolayı bu ayda Kur'an-ı Kerim'in daha çok okunması gerektiğini söyledi.

Mübarek Ramazan ayının İslam alemine hayırlara vesile olmasını dileyen Hayta, "Allah (celle celaluhu) Ramazan ayımızı inşallah mübarek eylesin ve Kur'an-ı Kerim'de de ifade edildiği gibi insanlara hidayet rehberi olan Kur'an bu ayda nazil oldu. Ramazan ayında Allah'a (celle celaluhu) hamd olsun bizim bu camimize de cemaatimiz çok geliyorlar ve Kur'an-ı Kerim mukabelesine katılıyorlar. Camimizde Sabah, öğle ve ikindi namazının ardından mukabele yapılıyor. Camimiz merkezde olduğu için cemaatimiz de mesaisine uygun bir şekilde mukabelelere katılım yapıyor. Ramazan ayı Kur'an ayı olduğundan dolayı Cebrail (aleyhisselam) Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu şekilde karşılıklı Kur'an-ı Kerim okurlardı. İnşallah Rabbim bu Kur'an ayını değerlendirmeyi cümlemize nasip eylesin. İnşallah bu şekilde de devam edeceğiz." dedi.

Ramazan ayının Müslümanlar için bir fırsat ayı olduğunu belirten Hayta, "Ramazan ayı günahlardan arınma ayıdır. Allah'ın (celle celaluhu) lütfunun, rahmetinin, bereketinin bol olduğu bir aydır. İnşallah Rabbim bu ayları en güzel şekilde ibadet ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak sadakada bulunarak bu ayı değerlendirmeyi ve tabi ki bundan sonraki diğer Ramazan'a kadar olan on bir ayı da böyle güzelliklerle değerlendirmeyi nasip eylesin." ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında yapılan Kur'an-ı Kerim mukabelelerinin insanlarda coşku ve heyecan dolu bir manevi atmosfer oluşturduğunu belirten Nazım Mermer, "Cenab-ı Allah'a (celle celaluhu) biz ne kadar şükür edersek azdır. Cenab-ı Allah'a (celle celaluhu) hamd olsun ki bizi bir Ramazan'ı Şerif'e daha ulaştırdı. Allah (celle celaluhu) bereketiyle ve inşallah rahmetiyle geçirmeyi nasip etsin. Elimizden geldiği kadar Kur'an Kerim'imizi okumaya çalışıyoruz ve camiye gelip mukabelelere katılıyoruz. Allah İslam âlemine birlik ve beraberlik versin. Cenab-ı Allah (celle celaluhu) İsrail'e ve Amerika'ya da inşallah cezalarını versin. Rabbim bu mübarek ayımızı hayırlı ve uğurlu etsin." şeklinde konuştu.

"Bu ayı en güzel şekilde ibadetlerle değerlendirmeliyiz"

Ramazan Yıldırım da, "Cenab-ı Allah (celle celaluhu) her sene Müslümanları bu mübarek aya ulaşmayı nasip etsin. Allah (celle celaluhu) bir an evvel İslam âlemini huzura, güvene ve mutluluğa kavuştursun. Sabah namazında bir, ikindi namazının ardından da bir mukabele yapıyoruz. Yine bununla birlikte bazı arkadaşlarımız kendi başlarına da Kur'an-ı Kerim okuyorlar. Bu ay rahmet ve bereket ayı olduğundan dolayı bol bol Kur'an-ı Kerim okumalıyız. Bu ayı en güzel şekilde ibadetlerle değerlendirmeliyiz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir