• DOLAR 32.559
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2430.822
  • ...

Gaziantep'teki temasları kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve partisinin il başkanlığını ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, son dönemlerde çok ciddi anlamda yükselen ve baklava üreticilerini zor durumda bırakan Antep fıstığı fiyatlarına müdahale edeceklerinin sinyalini verdi.

Baklavacıların şikâyet ettiği yüksek fıstık fiyatlarına değinen Fakıbaba, fıstık fiyatlarına değinerek, bu işin stokçuluğunu yapanlara izin vermeyeceklerini, bunun yerine lisanslı depoculuğu geliştireceklerini söyledi.

Artan Antep fıstığı fiyatları için tedbir alacaklarını belirten Fakıbaba, baklava üreticilerinin de çeşitleri artırarak cevizli ve fındıklı türünde baklava yapmaları önerisinde bulundu.

"Stokçuluktan para kazanmak isteyen insanlara karşıyım"

Bakan Fakıbaba, ticarete karşı olmadıklarını, ancak stokçuluk yaparak Antep fıstığı fiyatlarının artırılmasına da karşı olduklarını belirterek, "Üretici arkadaşlarımızın para kazanmasının hep yanındayım. Üreticilerimiz hep kazansın istiyorum. Ticarete karşı değilim ama sadece parası olup, hiç bu işe iştirak etmeyen, sadece stokçuluk yapan, sadece stokçuluktan para kazanmak isteyen insanlara karşıyım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak, bu konuda gerekli önlemleri alacağımı değerli basın mensuplarına açıkladım. İnsanlara öyle stokçuluk falan yaptırmayız, yapılmasına da izin vermeyiz."dedi.

Stokçuluğa asla izin verilmeyeceğini de belirten Fakıbaba, "Hangi gıda da olursa olsun elimizde gerekli regülasyon araçları vardır. Bu ülke sahipsiz değildir. Ben üreticinin de, sanayicinin de, esnafın da ve 81 milyon tüketicinin de mutlu olduğu bir bakanlığı temsil etmek zorundayım. Bu iş tek taraflı olmaz." ifadelerini kullandı.

"İsraf eden, iflas eder"

Baklava üreticilerinin de çeşitleri artırarak cevizli ve fındıklı gibi baklava yapmaları önerisinde bulunan Fakıbaba, israfında önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, "İsrafın önüne geçmemiz lazım. İsraf eden, iflas eder."dedi.

Baklavacılara da önerilerde bulunan Bakan Fakıbaba, "Baklavacı arkadaşlar diyor ki; 'insanlar bu tada alışmış. Buna da saygı duyuyorum. Ama fıstıklının kilosu 60 lira ise cevizli 50 olur, fındıklı 40 olur. Yani eğer ben çocuğuma baklava götüreceksem illa cevizli almak zorunda mıyım? Yani bu konuda üretici arkadaşlarım! çeşidi bir artırın, ne olur yani. Bir de bir yere gidiyorsunuz ve önünüze bir tatlı geliyor. Sanki 3 porsiyonluk tatlı gelmiş. Kardeşim benim yiyeceğim ya bir tane ya iki tanedir. Ben 5-6 dilimi bu yaştan sonra nasıl yiyeceğim? Allah aşkına bu kadar baklava nasıl yenecek? Bu konuda ciddi olarak israfın önüne geçmemiz lazım. İsraf eden, iflas eder. Bu ülkeye bir şey olursa İslam alemi gider. O yüzden ülkemize sahip çıkmalıyız. Samimi olarak söylüyorum, israfı önlememiz lazım. Fıstıkla ilgili olarak arkadaşlarımızla görüşüyoruz, lisanslı depoculuğu geliştireceğiz. İnşallah bu sıkıntıların önüne geçmiş olacağız. Lisanslı depoculukla fırsatçılığın da önüne geçmiş olacağız." şeklinde konuştu.

"Gaziantep yıllardır ortak akılla idare ediliyor"

Fakıbaba, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i de makamında ziyaret etti.

Burada açıklamalarda bulunan Fakıbaba, Gaziantep'in yıllardır ortak akılla idare edildiğini belirterek, Gaziantep halkına gıda ve tarım alanında elinden gelen tüm yardımı vermeye çalışacağını ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de belediye olarak tarımsal alanda yaptıkları hizmetleri ve vizyon projeleri Bakan Fakıbaba'ya anlattı.

Ziyaret sonrası Şahin, Bakan Fakıbaba'ya Gaziantep özgü bakır işlemeli ibrik hediye etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)