• DOLAR 32.315
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2307.142
  • ...
UCM`nin Gazze`deki ön incelemesi devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

LAHEY - Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamları nedeniyle UCM'de yargılanıp yargılanmayacağına dair ön incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

Mahkeme yetkilisi, işgal güçlerinin ateş açması sonucu çok sayıda Filistinlinin şehit oldüğu ve binlerce kişinin yaralandığına dikkati çekerek Gazze'de şiddet olaylarının tırmanmasından endişe duyduklarını söyledi.

Filistin'deki durumla ilgili savcılık ofisinin ön incelemesinin devam ettiğini belirten yetkili, "UCM Başsavcısı, ön incelemenin devam ettiğini tekrar bütün taraflara hatırlatıyor. Ön inceleme bir soruşturma olmasa da Filistin'deki duruma ilişkin iddia edilen yeni bir suç, ofis tarafından yapılan araştırmaya eklenebilir. Bu son haftalarda yaşananlar ve gelecekte yaşanabilecek olaylar için geçerlidir." ifadesini kullandı.

Yetkili, olayların daha fazla tırmanmaması için savcının bütün taraflara çağrıda bulunduğunu kaydetti.

UCM Başsavcısı Fatou Bensuda geçen ay, işgalci İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze sınırında yaşanan olaylara müdahalede orantısız güç kullanmasından endişe duyduğunu bildirmişti.

Bensuda, UCM'nin yetki alanında bulunan suç kapsamında şiddete sebebiyet veren, başvuran, kışkırtan veya teşvik eden herhangi bir kişinin mahkemede yargılanmak için sorumlu tutulabileceğini hatırlatarak, şiddete başvurunun son bulması gerektiğini kaydetmişti.

Gazze sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve işgalci İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri gösteriler düzenlemişti.

İşgal güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 62 Filistinli şehit olmuş, yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere en az 3 bin kişi yaralanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir