• DOLAR 32.598
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2404.927
  • ...
"Çürükçül bakteriler toprağın verimli hâle gelmesine katkı sağlar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) İslami İlimler Fakültesinde işlenen "kâinat ilmi" dersinde bu hafta "canlılar ile ilaç-zehir ilişkisi" konusu İşlendi.

ADYÜ Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Solmaz tarafından verilen derse, ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, akademik çalışanlar ve öğrenciler katıldı.

Sunumuna canlı türleri hakkında bilgi vererek başlayan Solmaz, canlıların ayırt edici özelliklerinden bahsetti.

Dersin son bölümünde mikroorganizmaların çeşitliliği, çevreye ve insan yaşamına etkileri ile ilaç ve zehir konularına değinen Solmaz, "İlacın azı karar, çoğu zarardır. Gereğinden fazla dozda alınan ilaç, zehir hâlini alabilir. Yoğurt, peynir gibi çeşitli gıdaların elde edilmesinde bakteri kültürlerinden yararlanılıyor. Mikroorganizmalar hayatımızın her aşamasında bulunmaktadır. Çevremizde bulunan mikroorganizmalar ekolojik siklusun sürdürülmesine katkı sağlar. Çürükçül bakteriler organik maddeleri ayrıştırarak toprağın verimli hâle gelmesine katkı sağlar. Bunun yanında insan ve hayvan vücudunun çeşitli sistemlerinde bulunan flora etkenleri de birçok hastalık etkeni olan mikroorganizmanın vücuda yerleşmesini ve hastalık oluşturmalarını önler. Bunun yanında patojenitesi yüksek mikroorganizmalar insanları, bitkileri ve hayvanları hastalandırarak onlara zarar verir ve bazı durumlarda onları öldürür. Hastalık yapıcı mikroorganizmaların zararlı etkisinden korunmak için koruyucu hekimlik uygulaması olan aşılama çalışmaları yapılır. Böylece insanlar ve hayvanlar mikroorganizmaların zararlı etkisinden korunmuş olur." dedi. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir