• DOLAR 32.506
  • EURO 34.57
  • ALTIN 2499.016
  • ...
Ramazan`da dengeli beslenme uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz, Ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için çeşitli uyarılarda bulundu.

Sahurun önemine değinen Yavuz, "Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi vücut için oldukça zararlı. Çünkü 16 saat olan açlık sınırı ortalama 20 saate çıkıyor. Bu da vücudun kan şekerinin daha erken düşmesine ve günün verimsiz geçmesine neden oluyor." dedi.

Sahuru atlamamak kadar sahurda yenilmesi ve yenilmemesi gerekenlerin de önemli olduğunu kaydeden Yavuz, "Sahur öğünü ağır, yağlı yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için kilo alma riski artıyor." diye konuştu.

Sahurda özellikle süt ve süt ürünlerinden oluşan bir kahvaltının yapılabileceğini ifade eden Yavuz, bunun yanında çorbanın da içilebileceğini söyledi. 

Yavuz, "Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi besinler midenin çabuk boşalmasına neden oluyor. Aşırı acıkma sorunu olanların sahurda bu besinlerden uzak durması şart. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle hamur işleri de sahur sofralarında yer almaması gerekir." diye konuştu.

Günün oruçsuz kısmında ortalama en az 2 ila 2,5 litre su içilmesi gerektiğini aktaran Yavuz, suyunun yanında ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi sıvılar da sık sık tüketilmesini tavsiye etti.

Yavuz son olarak şunları söyledi: "İftarda tek seferde büyük porsiyonlar yerine, belirli aralıklarla azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmeli. Yemeklerin çiğnenme şekli de oldukça önemli, iyice çiğnenmeli. Hafif bir kahvaltı yaptıktan 10-15 dakika sonra az yağlı et, sebze yemeği ya da salatayla iftara devam edilebilir. İftar ve sahur sofralarından, lif oranı yüksek yiyecekler eksik edilmemeli. Sahurdan sonraki ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tüketilmeli. (M. Salih Keskin - İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir