• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2303.154
  • ...
Çayda Meydana Kirlilik Denetim Altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çine Çayında meydana gelen kirlilik ve kirliliğin kaynağını araştırmak amacıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığıyla aralıksız olarak, 5 teknik ekip tarafından arazide kirlilik tespiti çalışmaları yapıldı. Tespit çalışmaları sonucunda Çine Çayı havzasındaki tüm zeytinyağı fabrikaları denetlenerek ve kirliliğe sebebiyet veren tesislerin tespitinin yapıldığı ve önlemlerin alındığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamalarda teknik olarak şu konulara yer verildi: "Çine Çayı ve Çine Çayına dökülen Karpuzlu Çayının 25-26.03.2012 tarihlerindeki Çözünmüş Oksijen İhtiyacı, İletkenlik, pH ve Renk parametreleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından mahallinde ölçülmüş olup, söz konusu akarsuların durumunda ciddi iyileşme olduğu tespit edilmiştir. 26.03.2012 tarihi itibariyle söz konusu olumsuz durum giderilmiştir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Aydın ili sınırları dahilinde ki zeytinyağı tesislerinden kaynaklanan kızılsuyun alıcı ortama verilmemesi yönünde zeytinyağı sezonu boyunca sürekli olarak gerçekleştirilen denetimlerde tesis yetkilileri Çevre Mevzuatı uyarınca yükümlülükleri konusunda bilgilendirilmekle birlikte, en son 19.03.2012 tarih ve 2164 sayılı yazı ile il genelindeki tüm zeytinyağı tesislerine yükümlülükleri yazılı olarak tebliğ edilmiştir.

Söz konusu olumsuz durumdan itibaren özellikle bu havzada yer alan zeytinyağı tesislerinden kaynaklanan olumsuzluğun tekrarını önlemek amacıyla gece ve gündüz olmak üzere sürekli denetimlerimiz devam etmiştir.

Çine Çayında gerçekleşen balık ölümlerini önlemek amacıyla, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ile irtibata geçilerek, Çayın debisinin arttırılması sağlanmış ve özellikle sorununun yaşandığı bölge olan Bahçearası Köyü ve Çakırbeyli Köprüsü arasındaki havzada tam donanımlı 3 teknik ekip tarafından denetimler yoğunlaştırılmıştır.

Çine Çayı`nda yapılan denetimler sonucu 8 adet zeytinyağı üretim tesisine idari para cezası uygulanmıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak konu ile ilgili çalışmalar düzenli olarak sürdürülecektir." (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir